Reklam från Fello

söndag 27 december 2020

Söndagsfunderingar

Tjoooh

Dåligt med tid och lite skrivtorka har gjort att bloggandet har släpat efter nu i flera dagar, veckor. Lika så med skidåkandet men det är mest på grund av vädret.. voi voi men det sköna är att julen är snart överstökat och vi har ett nytt år framför oss. Jag önskar och hoppas att 2021 blir ett bra år för alla med tanke på allt elände vi haft med Corona sedan februari/mars. Hoppas att vi alla, det vill säga hela världen, kan snart vaccinera oss och världen kan börja inom kort återgå till det mera normala som vi hade för ca 10 månader sedan. 

Ska man fortsätta vara all in i fonder eller ska jag börja anamma min teori jag skrev om här tidigare för några inlägg sedan om att ha 75% aktier och 25% fonder. Vill man vara en utdelningsinvesterare så tror jag att denna metod är att föredra istället för att vara 100% i aktier. Läs mer om den här och här. Jag fortsätter med mina fonder ett tag till så får vi se vad som händer i framtiden. I flikarna här ovanför kan ni se vilka fonder jag har. Fonderna är radat upp i storleksordning. 

På tal om avkastning så vet jag inte riktigt om jag vill ha denna enorma avkastning nästa år som vi haft sedan mars dippen i år i vissa branscher. Jag tror inte det är hälsosamt varken för många av bolagen eller oss investerare. Läser ofta på Twitter där en del skryter så det står härliga till med sina +100% medans andra knappt är över nollan för året. Det viktiga är att ha en strategi för hur du ska agera och investera i både ned och uppgång. Många säger att man ska sitta still i båten och avvakta (time in the market) och en del gapar rakt ut både SÄLJ, BUY och BTFD! (time the market). Om medelsvensson sitter still så hamnar man där kring nollan medans raketerna flyger och stiger med flera hundra %... Njaa både rätt och fel skulle jag säga. Visst är det så att time in the market vinner på lång sikt men man ska även se till att man har lite torrt krut vid nedgångar för att lyckas vinna över index. För vinner man inte över index så är det ingen ide att slösa courtagekostnader, valutaväxlingsavgifter eller din dyrbara tid på marknaden utan då är INDEXFONDER the shit. Vill man däremot slå index (OMXSGI) med fonder så är aktiva fonder att föredra men då måste man vara lite mera på tårna och ha tid för att lära sig mera om aktiemarknaden. 

Hur har det gått för oss då? Jag är.. eller vi är väldigt nöjda med avkastningen ytd. Jag hade turen att kliva av marknaden i slutet februari men så här vid en titt i backspegeln så klev jag på igen lite för tidigt i mars men även lite för sent maj/juni och hade stora delar av kassan i avbytarbåset alldeles för länge. Detta är en stor lärdom för oss eftersom det var min första stora nedgång och jag tar med mig denna till nästa gång och då är jag mera alert och med större kunskap innanför västen hur vi ska agera nästa gång. Avkastningen ytd i skrivande stund ligger på +19,25% för alla våra portföljer. Min egna fondportfölj +24,46% och tradingportföljen +111,48%. 

Det här med utländsk källskatt så kikade jag bland alla mina transaktioner och ser att jag har inte fått tillbaka ännu från Feb 2016 då jag köpte mina första utdelningsaktier. Alltså snart 4 år sedan Avanza.. wtf! 

Var ute och skottade snö för en stund sedan och jag började smått koka inombords för att OM/OCH när det snöar så kommer snön för det mesta med en hård vind och helst rakt från sidan och rakt in innanför kläderna. När har vi senast fått normala snöflingor som dinglar ner sakta och lodrätt som i filmer? Nääää det ska toksnöa rakt i sidled.. vilket får mig bara att vilja tokspara ännu hårdare för att nå FIRE ännu snabbare.. ska även börja spana in husvagnsparkeringar i södra Europa inom kort där man kan ställa husbilen med bra cykelavstånd till större städer, trevliga byar, stränder, mataffärer, pubar osv för snart ska jag slippa detta skitväder!

Jag har nämnt denna fond tidigare och jag börjar gilla fonden Kavaljer Investmentbolag mer och mer. Fonden har 28 innehav och 10 största är som nedan. 

Är bara lite fundersam varför fondförvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander valde att avyttra helt bolag som Apple, Alphabet, Microsoft och Amazon? Ska nog skicka grabbarna ett mail för att stilla min nyfikenhet.

Läs mera här!/Kör hårt och spara hårdare

 
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


1 kommentar:

  1. Min portfölj har inte alls levererat som det var tänkt. Det är som du skriver att man läser om ”alla” som har lyckats med sin strategi och ligger 50%+ för i år, minst. Min portfölj har har ökat med ynka 6% i skrivande stund, suck. Orsaken till att det inte har gått så bra är Etf:en XACT Norden Högutdelande som jag ligger tungt viktat ( 50% av portföljen) inte har levererat p.g.a alla inställda utdelningar. Eftersom smart beta är annorlunda sammansatta än vanliga index kommer Etf:en att periodvis att underprestera. Is i magen ett måste för att strategin skall fungera på lång sikt. Har jag portföljen som har avkastat minst i år, eller finns det någon annan som har en sämre, eller är missnöjd med sitt resultat? Skriv gärna om din underpresterande portfölj, annars får vi bara med alla portföljer som ligger skyhögt i %.
    /Tim

    SvaraRadera