tisdag 22 december 2020

Slipp källskatten!

För att hålla nere antalet innehav som utdelningsinvesterare borde det ju vara en no brainer att investera i ETF:er istället för enskilda aktier? Eller? 

Istället för att ha 30-100 st olika innehav i portföljen så får du det flesta av dina bolag i några ETF:er.

Som en bloggare skrev nyligen så är det ju det här med källskatten på utdelningar som man tyvärr får vänta på speciellt för alla som har Avanza. Även fast det inte blir jätte stora summor som man går miste om vid varje utdelning så är det irriterande att man inte kan få ut källskatten snabbare än typ 3-4 år för de som har Avanza. Vet inte hur länge det tar på Nordnet, SEB, SHB eller Swedbank? 

Igår meddelade Avanza att utländska källskatten för utdelningar höjs med 15% för finska innehav till 35%. Ser redan på Twitter att en del har börjat sälja av finska innehav vilket jag kan tycka är rätt. Tycker det är tråkigt att tex Avanza inte kan fixa återbetalning snabbare istället för att lägga en j%#la massa pengar på lull lull som ingen är brydd om. 

Som tur så har Avanza utökat för ett tag sedan urvalet på ETF:er för annars tror jag många skulle byta helt bort Avanza speciellt de som investerar enbart i utdelningsaktier.  


XACT Norden Högutdelande 

Här får du de flesta nordiska bolag med en direktavkastning på runt 4%. Utdelning 1 gång per kvartal from 2021. Årlig avgift 0,30% (Avanza). Hur kommer ETF:en bli drabbad av den höjda utländska källskatten. Xact har ju en hel del finska bolag? 

Innehav


Invesco S&P 500 High Div Low Vol

Här får du amerikanska high yield bolag med en direktavkastning på 4,35%. Utdelning 1 gång per kvartal. Årlig avgift 0,33% (Avanza).  

Innehav


iShares MSCI USA Qlty Div 

Amerikanska innehav med en direktavkastning på 2,49%. Utdelning 1 gång per Kvartal. Årlig avgift 0,35% (Avanza). 

Innehav


Vanguard FTSE All World High Div

Globala innehav med en direktavkastning på 2,97%. Utdelning 1 gång per kvartal. Årlig avgift 0,38% (Avanza). 

Innehav


Kan säkert skriva ner ett 20 talet olika ETF:er men vill bara egentligen säga att det räcker med några ETF:er istället.. 

..och nu till slutklämmen!


Det fina och det mest positiva är att du slipper utländsk källskatt med ETF:er som har sitt säte på Irland och därmed kan du ha dessa ETF:er i både på ISK och KF. Ta daaaa! /Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar