tisdag 17 december 2019

Pension 55

Go kväll

Nu i natt har det snöat lite lätt och nu täcker snön den isiga marken vilket är bra för oss som promenerar varje dag. Jag försöker motionera varje dag i form av minst 3-5 km rask promenad och försöker åka längdskidor 2 dagar i veckan och då blir det runt 10 km varje gång.

Jag har under helgen räknat på framtiden och vad det innebär i pengar och tanken är att, eller rättare sagt, JAG KOMMER ATT nå mitt mål OM förutsättningarna är som idag. Arbetar som egenföretagare sedan 2 år och just nu går det bra. Eller bra och bra men det är stor skillnad på att lönearbeta eller att vara egenföretagare. Det är inte för ro skull många på Twitter är företagare som lägger ut bilder på sina portföljer som överstiger 5-10 miljoner. Det är faktiskt stor skillnad när man får ta del av hela vinsten själv.. Anser oxå att viljan att göra ett bra arbete är större när man arbetar åt sig själv och inte till någon annan som tar hela din vinst.. Fördelarna är bland annat att jag kan välja själv vad jag vill göra med all vinst i företaget. Som lönearbetare får du aldrig ta del av företagets vinst (om du inte är delägare).. Jag kan välja tex att lägga pengarna i aktier eller fonder i företagets kapitalförsäkring istället för en påtvingad tjänstepension där jag inte kan välja det jag vill i form av aktier eller fonder samt att pengarna är låsta till minst 55 års åldern (kan till och med bli 58 om några år). Jag kan välja att ta ut en låg eller ingen alls lön eller en hög lön vilken månad eller dag jag vill. Jag kan ta ut en utdelning varje år och spara i min privata eller företagets portfölj eller göra det jag vill med pengarna. Jag väljer helt själv..! Det kallas frihet för mig! En sorts pre FIRE. Som ni kanske förstår så trivs jag som egenföretagare. Jag kan välja vem eller vilka jag vill arbeta med och hur länge och när! Jag kan vara ledig halva året och eller arbeta 20% andra halvan av året. Jag kan välja som JAG vill. Många av dessa saker kan man även göra som lönearbetare men det är inte lika lätt! Så mitt råd är att om ni har möjlighet att köra igång eget företag så gör det, pronto!

Hur mycket kommer jag att ha när jag når mitt mål? Ja det beror på lite hur jag räknar. Vi är 2 vuxna i familjen och tanken är ju att vi 2 ska kunna gå i pension när jag når pension 55. För när jag fyller 55 så är båda barnen förhoppningsvis i någon annan stad och pluggar på universitet och vi kommer mest troligt att sälja huset och hyra eller köpa en mindre lägenhet där vi även kommer att ha ett extra rum när barnen kommer på besök. Eller så flyttar vi till den stad där barnen pluggar om det skulle välja att plugga i samma stad. Problemet i kommunen där vi bor så är det dåligt med fyror och femmor i bra kurs. Synd bara att det byggs mestadels tvåor och treor nu för tiden vid nybyggen speciellt uppe i Norrbotten..

Vill inte i detta läge gå ut ännu med summan i våra gemensamma portföljer men har räknat att vi kommer att kunna få ut bara från aktieutdelningar runt 300 000 kr per år om ca 6-7 år vilket innebär att jag kan mest troligt gå i pension redan vid 52. Allt kan förändras bara på ett klick men om jag kan fortsätta med timpenningen jag har nu så bör det inte vara något problem.

Vi har även en dröm att när vi säljer huset så kan vi tänka oss att köpa en husbil och vara stora delar av vintern (nov - mars) i södra delarna av Europa. Finns även en fördel med husbil och det är att man kan röra sig mera fritt och stanna typ en månad i varje land samt att man kan använda husbilen vintertid i våra svenska fjäll om man vill det.

Jag skrev detta inlägg med ett stort smajl och glädje när man vet att ju mer vi sparar och kämpar ju närmare målet kommer vi. Jag har skrivit förut i inlägg att vi är inte speciellt snåla heller utan vi har som sagt 2 barn som idrottar och vi åker till fjällen och solsemestrar varje år utan att snåla allt för mycket. Bara man är ekonomisk så brukar det mesta lösa sig. Har fått sambon att tänka mera ekonomiskt och bara det gör att hon och barnen oxå bidrar till vår framtida frihet utan att barnen känner att vi snålar i familjen..

Det viktigaste man kan göra är att försöka skippa de flesta fasta kostnaderna och försöka kapa alla onödiga köp. Man behöver inte äta ute varje dag eller köpa en energidryck bara för att man är lite törstig eller köpa nya kläder bara för att... Man kan skippa kvällstidningar, godis, läsk, rusdrycker och skräpmat så långt det går.

Nu kanske jag tar mig vatten över huvudet när ni läser detta sista stycke men jag skriver bara detta om personer som vi känner och är våra bekanta. Det behöver inte alls vara så här runt om i Sverige men bland våra vänner som inte har en akademisk bakgrund eller själva ha gått mer än knappt gymnasiet så är det vanligt att det är oftast de som är mest slösaktiga och inte tänker alls det minsta på ekonomin. Det är som att de litar på att pensionen kommer att rädda dom den dagen de går i pension och de tänker inte alls på att spara det minsta heller. Jag har försökt prata ekonomi med många av dom men det går bara ut genom det andra örat. De lever oftast upp precis varenda cent från lönen varje månad. Och många har inte alls dåliga löner heller men de krökar, röker, snusar, köper skräpmat, nya telefoner, lån till skotrar, lån till båtar, lån till ALLT mm..

Tur man aldrig varit så brydd om att ha nya eller dyra saker!


/Kör hårt och spara hårdareAllt jag skriver i bloggen är mina egna tankar och funderingar. Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar