fredag 6 december 2019

Pizza till vrakpris

God fredag förmiddag

Skrev i förra inlägget om att vanliga människor följer oftast strömmen i det dagliga livet på många olika sätt..

Nu läser jag på Twitter där vanliga människor ställer frågor som: Varför faller aktien? Jag förlorar pengar i den aktien! Ner 20% nu! Ska jag köpa eller sälja? När vänder det uppåt? Vad ska jag göra.. hjälp!

Det är ett tecken på att man följer strömmen utan att göra egna analyser på bolagen man satsar pengar i. Vill därmed inte påstå att jag aldrig gjort fel men läser om detta varje dag. Bland det viktigaste man kan lära sig som investerare är att gå sin egen väg och våga ta stoppen då aktien rasat vissa procent eller kronor. Finns, som jag påminner så ofta, ingen idé att investera i bolag som inte presterar bara för utdelningens skull eller bara för att vissa personer ligger kvar i bolaget.

Nu senast gäller det bolaget Boston Pizza med ticker BPF.UN. Äger den inte själv och är inte insatt i bolaget mer än att de säljer pizzor..

Tittar man på grafen senaste 3 åren så ser den inte så sexig ut, eller? Inte i mina ögon iallafall och jag hoppas inte i dina heller.


Man blir inte rik av utdelningar då kurstillväxten är sämre än mängden utdelning.. Man får då en negativ totalavkastning.

Enligt Yahoo Finance så har bolaget en vinst per aktie på 1,09 CAD EPS (TTM) och delar ut varje månad en utdelning på 0,115 CAD vilket blir 0,115 x 12 = 1,38 CAD. Bolaget delar ut över 20% mer än de tjänar per aktie.


Bolaget får nalla till utdelningarna från det egna kapitalet och hur länge kan det pågå? Inte länge är det korta svaret. En utdelningssänkning bör ligga i framtiden om inte siffrorna blir bättre till Q4.

Redan där borde alla dra åt sig både öron och ögon innan man kastar sig in och köper bara för att alla andra utdelningsjägare köper....

Aktiekursen har sjunkit med -14,42% senaste 52 veckorna vilket innebär att även fast bolaget har en hög direktavkastning på 10,2% så ligger du back inkl utdelningar. Det vill säga negativ totalavkastning.


En lite gladare bild är denna gällande ROA och ROE.


En jämförelse med en vanlig indexfond och McDonalds.


Det finns bolag och så finns det bolag och så finns det indexfonder..

Ha alla en trevlig fredag och helg./Kör hårt och spara hårdare
Detta är bara mina egna tankar och funderingar och är därmed ingen rekommendation utan gör alltid din egna analys innan köp eller sälj. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar