tisdag 13 augusti 2019

Innehav i utdelningsportföljer..

Jag kan vara lite provocerande ibland när det gäller jämförelser mellan aktier och fonder men jag har svårt ibland att vara tyst och inte skriva ut det jag går så ofta och tänker på. Jag vill investera i det tysta genom att vara så lite som möjligt involverad i själva investeringen. Jag vill att det ska vara så smidigt och lugnt som möjligt. Jag vill kunna slappna av när börsen surar till som nu de senaste månaderna. För att jag ska kunna slappna av och sova gott så investerar jag enbart i fonder. Jag roade mig nu på förmiddagen och se vad många bloggare har för innehav speciellt de som lever eller snart kommer att leva på sina utdelningar. För att kunna leva på sina utdelningar utan att ha flera tiotals miljoner så måste många ha riskbolag i form av bolag med hög utdelning. Många av dessa bolag har de senaste åren gått riktigt dåligt.

Här är bara några bolag som har en direktavkastning på minst 5% och som finns i många utdelningsportföljer:

  • Ocean Yield
  • Inwido
  • Net Ent
  • NDA
  • SHB
  • SJR
  • Resurs
  • Kindred


Vad jag upptäckte med många av dessa bolag är att om du började din investeringsresa kring 2013 så är aktiekursen på ungefärliga samma nivåer då som idag. Det du tjänat på denna resa är ca 5% utdelningen varje år. Om du lägger på 5% utdelning varje år så är totalavkastningen ca 38% sedan 2013 (SHB A). En vanlig indexfond (SEB Sverige Indexfond) har stigit under samma period inkl utdelning ca 107%.. Det är just detta jag inte riktigt förstår varför många fastnar i denna utdelnings hets på högutdelande aktier. För dessa aktier går inte bra helt enkelt om du inte säljer när det stigit i dina ögon orimligt mycket eller är högt värderade. Många av dessa aktier har rasat ca 50% senaste åren som ni ser på graferna nedanför. 

Clas Ohlson
Inwido

Net Ent

Nordea

Handelsbanken

SJR

Resurs
Kindred

I juni skrev jag ett inlägg där jag ville att ni som har utdelningsportföljer gör en jämförelse mellan eran portfölj och en indexfond eller en småbolagsfond beroende på vad ni har för innehav. Jag tror fortfarande att många av er skulle tjäna på att bara äga fonder istället. 

Jag tror även att denna hets som finns bland annat på twitter där alla ska ha en utdelningsportfölj som helst avkastar en summa varje månad. Redan där känns det fel. Läste i veckan att många försöker febrilt söka efter aktier som delar ut massa % da och helst delar ut varje månad... varför. Jag tycker att det ska inte spela någon roll om du bara får 4 utdelningar under 12 månader för det är ju hela summan du ska leva av. Hur gör du om du inte lycka få ut dina 10 papp en viss månad.. då blir det skorpor... Nä så ska det inte vara. Många får de mesta utdelningarna under april och maj månad och man behöver inte ta ut allt för det ska ju räcka hela året. Så det så! En liten fördel med att ta ut 4% från fonder är att man kan välja att ta ut varje månad, kvartal, halvår beroende på hur index rör sig. När index är glad kan man ta ut lite mera/oftare och tvärtom. Sen har väl de flesta en liten buffert och leva av om index skulle rasa ofantligt mycket en period. 

Tack för idag./Kör hårt och spara hårdare
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar