fredag 2 augusti 2019

FIRE

Jo tack men bara för de som väljer bort barn och miljonärer.. eller?

De pratas mycket FIRE nu på sociala medier och många har målet utstakat mot som många väljer att kalla det för ekonomisk frihet. Målet för dessa FIRE entusiaster är att bli tidig pensionär och leva på sina aktier eller fonder. Jag skulle också vilja det men jag har stuga, hus, bolån, barn, sambo, jobb som jag trivs på. Hur gör jag då?

För det första för att nå FIRE så ska man spara nästan ihjäl sig och sälja allt man äger och kapa alla kostnader så man nästan lever värre än en kyrkråtta. Nä kanske inte riktigt men för många verkar det livet vara OK att leva för att nå till målet men även under tiden som de lever som FIRE. Annars så bör du ha ett arbete som generar en bra månadslön och har möjligheten att spara undan 70-80% av lönen. Om du är mellan 20 och 25 år, singel och utan barn och har en lön på ca 25000 kr i månaden så kan ett exempel se ut så här:

Intäkter:
Lön 25000 kr   (19000 kr netto)

Kostnader:
Mat 2500 kr
Bostad lgh 3000 kr
Försäkringar 500 kr
Telefon, Netflix mm 500 kr
Kläder 300 kr
Hygien 300 kr
Bil 700 kr
Nöjen 800 kr
Kort spar 500 kr

Totalt kostnader:
9100 kr

Lång spar (mot FIRE):
19000 - 9100 = 9900 kr

Sparbössan: 50000 kr

Om du är denna person så kan jag säga grattis och "spara på" för då kan du få uppleva FIRE vid en ålder av 20 + 13 = 33 år eller 25 + 13 = 38 år eller 30 + 13 = 43 år.

Sparkalkylatorn hittar du här.


Detta innebär att om jag hade när jag var 25 år vetat vad aktier och fonder var så hade jag idag kunnat leva på avkastningen just från aktier eller fonder. Jag som många andra i min generation (70 talare) kom tyvärr lite sent i kontakt med finansvärlden och vad dessa investeringar kan göra med sina surt sparade pengar. När jag var 20-25 år så fanns knappt datorer eller nätmäklare.

Jag hoppas att det flesta som drömmer om FIRE är mellan 20-30 år, väljer bort barn för annars är det inte så bara att nå målet. För barnen ska ha massor av saker i nästan 20 år innan dom flyttar hemifrån och klarar sig själva. För då först kan du börja drömma om att leva på dina investeringar och utdelningar.

Bild tagen från Expressen.se

Om du väljer att ha barn så blir uträkningen lite annorlunda. Utan att ha räknat ut så drar jag ett snitt på 80000 kr per år. 80000 / 12 = 6600 kr.

Intäkter:
Lön 25000 kr   (19000 kr netto)

Kostnader:
15700 kr   (9100 + 6600 kr)

Lång spar mot FIRE:
19000 - 15700 = 3300 kr

Sparbössan:
50000 kr


Det tar 14 år längre att nå målet med 1 st barn men viktigt att komma ihåg är att kostnaderna kan vara lägre men oftast högre och att dessa siffror bara är uppskattade.

20 + 27 = 47 år eller 25 + 27 = 52 år eller 30 + 27 = 57 år.

Det är många nu som skriver runt omkring på bloggar att ALLA klarar av att nå målet FIRE bara man sparar och kapar kostnader men det är inte SÅ BARA! om man inte har ett välbetalt arbete, bor billigt i en mindre kommun samt att man väljer bort barn i framtiden.

Jag har skickat mail, men inte fått svar, till Z2036 att göra om sin sparkalkylator genom att göra ett tillägg på att man räknar även med att pengarna ska ta slut innan man dör. Svårt kanske eftersom ingen vet exakt när man ska dö men man kan dra ett snitt på 75-80 år.. För har du inga barn så är det onödigt att dö med flera mille i aktier eller fonder..

Mitt eget mål är att jag ska kunna gå i pension vid 55. Då ska jag kunna leva på min intjänade tjänstepension och mina fonder och eventuella utdelningsaktier. Jag har även ett företag som går bra just nu iallafall och hoppas att kunna ta ut lön från även efter fyllda 55 år. Tanken är även att mina 2 barn ska få ärva alla mina pengar när jag kolavippar!/Kör hårt och spara hårdare

3 kommentarer:

 1. Hej,
  I din sparkalkylator som du visar här är avkastningen ca. 5% vilket är lågt! Om du investerar i aktiefonder så har avkastningen historiskt sett varit ca. 8% - 12% . Jag sparar till FIRE eller ekonomisk frihet som jag kallar det och räknar inte med att göra slut på pengarna, alltså det investerade kapitalet. Jag planerar att leva på avkastningen utan att slakta gåsen (det investerade kapitalet) som värper de gyllene äggen. Jag tror absolut inte att man behöver vara högavlönad eller bo på mindre ort för att klara detta. Det hela har med livsstilsval att göra, och visst kan man ha barn. Jag har två! (varav en med häst :-) .

  All lycka till med dina framtida mål och planer! You can do this!

  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar Anneli. Sparkalkylatorn var inställd på 6,5% så jag lät den vara på det. Kan som du tycka att det är lite lågt och anser att dina 8-12% stämmer bra. Varför jag skrev att man kan göra slut på kapitalet är bara för dom som inte har någon arvtagare som kan förvalta pengarna vidare och därmed krävs mindre belopp/summa till FIRE portföljen. Mina pengar kommer ärvas av mina 2 barn. Allt går bara man har viljan och det har jag. Jag har ca 10 år till pension 55 (FIRE).

   Kör hårt.

   /Leva drömmen

   Radera
  2. Underbart! Jag siktar också på ca. 55 och är 49 nu. Om allt går som planerat så kommer min passiva inkomst att täcka mina levnadskostnader, liknande de du har listat i detta inlägg, 2022, alltså om 3 år. Men jag tänkte jobba på med sparandet i några år till efter det så att jag även kan ha råd att sätta lite guldkant på tillvaron i form av resor och upplevelser. I dagsläget lever jag efter en noll-baserad budget med totalt köpstopp, förutom mat och förbrukningsvaror (typ tvål och tvättmedel, bensin etc). Det går mycket bättre än vad jag trodde och om något så har det verkligen lärt mig att både uppskatta och återanvända sådant som jag redan har.

   Ha det gott och lycka till på din resa mot frihet!

   Mvh, Anneli

   Radera