fredag 21 april 2023

Trygghet, aktier, sparkonto?

Är tryggheten från aktieutdelningar bättre än högre totalavkastning?  

Är sparkonto på 2,9% - 3,50% bättre än de två ovanstående? 

Vart går gränsen? 

Svaret är såklart individuellt och varje investerares egna beslut men är man ute efter att behålla kapital med några % per år i avkastning så finns 2 åriga fasträntekonton som ger 3,50%. 

Aktier och fonder rasar och rusar beroende marknaden/börsen och man ska vara beredd på det och inte ha allt på börsen om man behöver pengar inom kort/några år. 

Jag har det mesta pengarna i utdelningsaktier och i en fond men har även en del på sparkonto vilket känns bra när börsen är sur men mindre bra såklart när börsen rusar. 

Hur ska man balansera sitt kapital?

Alltså 3,50% är inte fy skam men lite om tänker att börsen (Stockholmsbörsen) ger ca 6-7% per år i snitt. Investor aktien har en CAGR på nästan 20% senaste 20 åren.. 

Ska man nöja sig med att bara få 2-6% av kapitalet i aktieutdelningar eller hoppas på att få 6-20% från aktier/fonder. 

Jag hoppas att jag inte är den enda som tänker "kanske lite för mycket" på dessa funderingar. Jobbar nästan dagligen med olika ekonomiska hjärnspöken som säger olika saker och det är lite självförvållat beroende på vad och var man läser/lyssnar på. Har kapat mycket brus och lyssnar nästan inget på poddar och ägnar mycket färre timmar på Twitter vilket är skönt men ibland så blir man nyfiken och hoppar in och läser. 

Kommer inte göra några förändringar i portföljen så ni kan vara lugna men vill vara öppen med dessa funderingar och använder bloggen lite som en dagbok. Har typ 30 nya opublicerade inlägg... 

Nu ska jag ut och byta till sommardäck. Vi hörs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar