onsdag 30 november 2022

MittwochsgedankenInnebär detta en återgång till nordamerikanska utdelningsaktier samt en flytt till Nordnet? Har inget med bilden att göra men..

Jag har under året sålt av en del nordamerikanska bolag med bra vinster då dollarn var på topp och istället köpt svenska (fastighet) vilket i efterhand kanske inte var det bästa beslutet men har även köpt fonder (bl.a Avanza Zero, AMF Småbolag) på botten som avkastat bra och täcker mellanskillnaden mer än väl. 

Vill man ha en mera ostörd cashflow portfölj så är det nog till andra sidan pölen man måste be ge sig återigen för att köpa stora stabila bolag samt att man läser nästan varje vecka om något bolag som höjt utdelningen. I Sverige kan det nog i värsta fall bli lite 2020 moment med inställda utdelningar under 2023 om FI får som dom vill. 

Sverige är helt enkelt för litet land för att få den stabila tryggheten jämfört med Nordamerika när det gäller utdelningar! 

I kampen mellan Nordnet vs Avanza så står det 1-0 eller kanske 100-0 till Nordnet och det är eftersom Nordnet beslutat att återbetala källskatten inom 1 månad jämfört med Avanza där det fortfarande kommer att ta ca 3 år.. Har man däremot mesta dels bara fonder eller aktier med låg eller ingen utdelning så spelar det ingen större roll vilken plattform man väljer. 

Hjärnan hoppar (fortfarande) som vanligt alldeles för ofta mellan utdelningsaktier vs fonder men som det känns nu så lutar det mera åt utdelningsaktier och blir det så så kommer jag allokera om mycket mera mot Nordamerika och en flytt till Nordnet på grund av källskatten. 

Utdelningsportföljen kan även den få en ny punkt i boken i form av fler innehav för att ta ner risken och få den mera som en självgående bankomat som fungerar i vått och torrt utan att man behöver lägga ner mera energi på innehaven. Kommer även att lägga mera och större vikt på första och andra femman. Läs mera HÄR hur jag bygger en utdelningsportfölj.

Det jag uppfattat på bla Twitter är att många vill byta till Nordnet men vill inte sälja (gäller KF) eftersom många innehav är på minus = tankevurpa! Det man förlorar är courtage och valutaväxlingsavgifter men du får ett ypperligt tillfälle att balansera och möblera om i portföljen och sälja bort eventuella surdegar och börja om på nytt. Farligt ligga för länge med surdegar eftersom det blir svårare för många att sälja för att istället bara dra av plåstret, skrik till och gå vidare. För det andra kan det ta flera år innan du når break even eller om du någonsin ens kommer till hälften av värdet och då under tiden har du tappat massor av avkastning. 

Nää ut på prommis och sen skidskytte på tv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar