fredag 13 augusti 2021

Fredagsfunderingar

Tyvärr så återkommer jag ofta till ett stort problem för mig och jag vet inte riktigt hur jag ska tackla detta. Har skrivit ett antal gånger om att jag har svårt att sitta still med en aktieportfölj jämfört med en fondportfölj. Jag tror det största problemet är just att jag kan köpa och sälja aktier i realtid och därför kliar det väldigt mycket extra i säljfingret för att ta hem vinster jämfört med fonder där ett köp eller sälj kan ta 1-2 dygn beroende på vilken tid man utför ingreppet. 

Ett annat problem som stärker mitt största problem är vilka jag följer på Twitter. Ena dagen skriker "proffsen" b e a r och att börsen ska ner maj, juni, juli och nästa dag så ska den upp till skyarna och nya ATH men i själva verket så är de långa själva i smyg sedan maj, juni... Har inaktiverat några konton och det blir genast lugnare i flödet och jag blir mindre stressad. Btw så har jag haft en väldigt rogivande sommarsemester då jag knappt varit inloggad på varken börsen eller Twitter. Ser man på bilder som läggs ut på Twitter så är jag inte ensam om att sälja och ta hem vinster alldeles för tidigt. Många har just detta ilands "problem". Sen får man inte glömma bort att det finns massor av de som har flera hundra % i avkastning just för att de lyckas sitta still och låter vinnarna rida på i solnedgången. 

Jag skrev i förra inlägget att jag kommer att öka på aktier men låter det vara sagt som det är nu ett tag till för att se hur jag verkligen vill vara investerad i denna cirkus värld. 

Som tur är jag inte inne i aktier mot spel eller betting och inte heller i fonder mot Kina (Asien) på grund av att jag inte känner till branschen eller regionen och har inget intresse heller för den delen. Hade Evo för några veckor sedan som en sving men de är sålda. Vill man äga mot Kina så får man det via en globalfond som följer indexet MSCI ACWI som tex SPP Aktiefond Global. 

Så länge Sverige går bra så finns det ingen anledning för mig att söka efter andra alternativ. 

Fler och fler börjar snacka mera om indexfonder vilket glädjer mig eftersom jag gillar allt som är smart, enkelt, billigt och följer index. Läste här om dagen att typ 90% (källa okänd) inte lyckas slå index över tid och vad är då enklare än billiga indexfonder. 

Myntaren som jag haft lite ordkrig med förut (vit flagg) skrev ett bra inlägg om att det är lätt att spara pengar vilket jag håller med om. Han nämnde ett smart sätt där med att sälja av (enligt 4% regeln) överavkastningen på fonder månadsvis dvs att man säljer 0,003% fondandelar varje månad vilket jag själv kommer att tillämpa då dagen börjar närma sig om några år. Vad som är viktigt att ha i åtanke om man tillämpar denna metod är att ha en buffert på några månader till sämre avkastningsperioder så slipper man sälja då fonderna visar minus resultat. 

Det här med uttagsfasen är rätt intressant att kika på. Gjorde en enkel tabell som inte är på något sätt justerad för inflation, avgifter mm men man kan se tydligt hur mycket du behöver på ett ungefär vid olika % uttag. 

Har du tex fonder för 4 500 000 sek och vill sälja enligt 4% regeln varje månad så blir uträkningen 

4 500 000 x 0,00333% = 15 000 kr per månad Blå innebär ett uttag på 12% och är väl ungefär vad OMXSGI (GAGR) ligger på i snitt per år. 

Gul innebär ett uttag på 6% och är då hälften av vad indexet avkastar i snitt per år. 

Grön innebär ett uttag enligt 4% regeln som många följer som en standard och mera rimligt. 


Trevlig helg


/Kör hårt men spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar