lördag 21 augusti 2021

Favorit fond (all in?)

God förmiddag

Jag skriver ofta om ena eller den andra favorit fonden och idag är det: 

AMF Aktiefond Småbolag 

Den stora frågan som jag ofta ställer mig själv men även luftat med er ett antal gånger förut på bloggen är: 

- Hur fel kan det vara egentligen att vara nästan eller helt all in i en fond? 

Sambon min har två fonder på Swedbank som jag skrivit om förut. Den ena är småbolag Sverige och den andra är småbolag norden. Båda fonderna har gått flera hundra % sedan hon började med sitt första sparande. 

Det jag egentligen menar med är att risken borde inte vara så hög eller riskfyllt med tanke på att fonden innehåller 70 bolag i olika branscher och det är inte vilka bolag som helst utan (stora) kända svenska mellan- och småbolag som alla finns på Stockholmsbörsen. Utöver dessa 10 bolag finns även bolag som Indutrade, Castellum, Husqvarna, Peab, Holmen, Troax, Axfood, Billerud, Balder, Hexatronic dvs bolag som alla skulle kunna ha i sin egna aktieportfölj. 

Synd att AMF inte väljer att visa alla innehav på hemsidan. Hittade på fondtoppen men den är senast uppdaterad 2021-03-31. 

Fondtoppen

Varför skulle det vara konstigt att bara ha en fond när man ser innehaven som finns i fonden? 

Skulle någon ha dessa bolag i sin aktieportfölj så är det nog ingen som skulle rycka på axlarna och tycka att det är det minsta konstigt på något sätt. Tvärtom tror jag. Många skulle nog hylla och trycka 💗 på Twitter. 


Ser man på AMF fonden så har den avkastat hiskeliga 1822% sedan start 17 maj 2004. Det blir en CAGR på 18,68%. 

18,68% per år..  

100 000 investerade kronor hade varit idag ca 1 822 790 exkl insättningar. 
En finess som finns via plattan men inte på hemsidan är denna kalkylator där man kan laborera med siffror.


Visst finns det massor av aktier och fonder med bättre avkastning än denna fond men ändå sjuka siffror och att det finns några hack i kurvan är inget konstigt men är man lång så spelar de mindre roll. Precis som min sambo. Hon bara månadssparar och glömmer bort fonderna år efter år.. 

Mitt problem är att jag har lagt ner lite för mycket tid på att jaga avkastning vilket har resulterat fina $ men med denna metod hade portföljen vuxit mycket mera. Säger inte att detta är rätt för alla och det enda alternativet men jag skulle känna mig lugn och avslappnad.  

Kanske dags nu att ändra fördelningen i portföljen som jag tänkt länge och satsa mera på fonden än jag har idag. 

Detta inlägg är varken råd eller rekommendation utan jag luftar bara mina tankar och funderingar för mig själv.  

/Kör hårt men spara hårdare


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul att du tog upp det, jag tänkte på det förra veckan. Jag har rätt gubbiga utdelningsaktier plus denna fond i min portfölj. Det har avkastat bra, såklart, med tanke på hur aktievärlden gått senaste åren.

  Men allt pill, courtage, funderingar, man vänder och vrider, funderar på stridskassa eller inte, så hade jag fortfarande fått betydligt bättre avkastning om jag hade haft allt i AMF Småbolag från början och hållt käften ^^ Det är lite sorgligt på ett sätt, eftersom jag är så barnsligt förtjust i utdelningar och allt det där. Men pengar är ju pengar. Och riskspridningen är ju trots allt bättre i en fond än i nästan allas våra portföljer då den i regel innehåller mer bolag. Absolut mer än vad min innehåller.

  Det där är en knepig fråga, hur mycket avkastning det ska få kosta att sitta och dutta och tycka att det är med aktier är kul.

  Ha en fin kväll!
  /Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja
   Ingen lätt nöt att knäcka det där med hur man ska vara investerad på börsen och känna sig nöjd med det. Är alltid lätt att backtrada och tycka att man borde gjort si eller så istället. Hamnar själv i de funderingar alldeles för ofta och speciellt då jag kringgår mina investeringsstrategier.

   Har även jag utdelningsaktier till och från med goda resultat men sålt av de mesta nu senaste veckorna för att återgå till min ursprungsstrategi med bara fonder. Jag är en hoppjärka (tyvärr) som har aktier en dag och fonder andra dagen men AMF fonden är en riktigt fin fond som jag kommer att vikta mera i. Har länge haft funderingen att ha typ 50-75% småbolag eftersom jag skulle själv kunna ha innehaven i en aktieportfölj.

   Hur jag än vrider och vänder på alla excel uträkningar så kommer jag förhoppningsvis få bäst avkastning med fonder och det är precis som du skriver att pengar är pengar även fast utdelningar är trevligt.

   Ponera att OM det i praktiken skulle funka med en cagr på 18% så dubblar man portföljen vart fjärde år! Inget jag har i mina uträkningar men kul ändå. Jag räknar med runt 8% för att vara lite safe iom 4% regeln som jag kommer använda mig av.

   /Leva drömmen

   Radera