tisdag 8 september 2020

Svar på gårdagens inlägg

Efter gårdagens inlägg fick jag några privata meddelanden på Twitter och ett mail som undrade om jag slagit mig🤣 med tanke på en utdelningsportfölj.

Tack för omtanken ❤

Vill bara förtydliga att detta kommer inte ske nu direkt utan jag spånar bara inför framtiden.

Har lite funderingar eller rättare sagt massor av funderingar på vad som är bäst för mig den dagen då jag kastar in handduken.

Ska jag fortsätta med fonder eller utdelningsaktier? Det som lockar med aktier är att jag slipper sälja fondandelar samt att det blir lite enklare med utdelningar från aktier. Det svåra med att släppa fonder är att avkastningen minskar. Eller så blir jag mitt egna investmentbolag och kör med FAANG+ aktier.

Eftersom det går fortare än vad jag räknat med att nå mitt mål som är pension 55 så börjar dessa tankar att rulla runt i hjärnan och jag som fortfarande är ännu bara 40+. Jag trodde aldrig när jag satte mitt mål att det skulle ske så snabbt med hjälp av att jag startade företaget. Hårt jobb lönar sig kan jag skriva under på. När jag summerar alla tillgångar på Avanza och Nordnet så är det väldigt nära nu 🤏

Ni som kan räkna baklänges kan på ett hum få ut en siffra men om jag sätter in allt i svenska D-aktier med direktavkastning strax över 6% så är det nära nu och då har jag räknat med ca 25k per månad.

Jag trivs grymt bra med min tillvaro nu så jag kommer mest troligt köra på ca 3 år till för att dryga ut kassan än mera samt att hjälpa till frugans portfölj.

Vi hörs


/Kör hårt och spara hårdare2 kommentarer:

 1. Hej.
  Först tänkte jag inte skiva någon kommentar, Risken att du blir asförbannad på mig är stor men jag får väl ta den risken då, i slutända är det ändå i välmening och med gott uppsåt som jag skriver den. Ok, du har bloggat sedan 2016 och hållit på med investeringar ett bra tag ändå ger du intryck av att vara en riktig vel-Pelle. Alltså du vet inte riktigt vad det är du vill, det kanske är helt fel men så uppfattar jag det i dina inlägg.
  Jag tror du brottas med frågan: Var får jag ut mest för mina investerade pengar?
  Du får acceptera att DET FINNS INGEN PERFEKT STRATEGI! Det finns ingen som har, i varje given stund, dag, månad osv sina pengar placerade på så vis att det ger maximal utdelning. Detta oavsett hur du har spridit dina investeringar. Har man en riktigt fin aktieportfölj med bara kvalitetsinnehav så kommer det ändå alltid att finnas något av dessa bolag vars aktiepris för tillfället går mindre bra. Det behöver inte betyda varken att Bolaget gjort något dåligt eller att du gjort en felinvestering, ibland är marknaden bara helt puckad och man får acceptera att det svänger på börsen. Sedan kan det naturligtvis komma kriser som den vi ser nu men det betyder inte heller så mycket i det långa loppet.
  Om du ska ha fonder eller aktier dribblar du med rätt mycket. Du vet redan svaret. Fonder kommer för de flesta av oss amatörinvesterare att vara det bästa. Punkt.
  Att man väljer aktier ser jag inte som en dålig investering utan som ett komplement. Varför ska man inte kunna ha bägge tillgångsslagen samt ETF:er och kanske även räntekonto för de som vill ha liten återbäring men stor säkerhet?
  Risk/reward ska ha en central roll i din plan. Ingen annan än du själv kan sätta den ribban. Det är väl för din del som närmar dig uttagsfasen bättre att bevara kapitalet än att sikta mot stjärnorna i osäkrare papper även om utdelningen kan vara lockande.
  Att ha massa pengar vid sidan om är nog ingen bra ide (att ha en lite kassa är en annan sak) men pengarna ska ju jobba för dig, time in the market,,,

  Jag tror alla investerare önskar att ha en stabil utdelningsapparat, men våra förutsättningar ser lite olika ut och vi är alla individer som ser olika på risk. Därför kommer också nästan alla att ha olika strategier som skiljer sig lite åt. Inget är rätt eller fel. Visst, tankar kommer ibland flygande att man skulle ha investerat si eller så, köpt tidigt i ett raketbolag och sålt innan kraschen MEN som jag skrev innan, det finns ingen perfekt strategi, möjligen kommer du efter att ha vänt på varenda sten i universum hitta en strategi som passar just dig. Var nöjd med den och håll fast vid den. Om den utvecklas väl så kommer den att ge dig många sköna lediga stunder i framtiden. Och spelar det egentligen någon roll om du går plus eller minus någon procent mot index? Du har ditt kapital investerat och oavsett var det är du investera i så kommer det att gå bra för dig om du följt ditt vanliga sunda förnuft.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sen publicering men jag har haft problem med mailen som inte skickat notiser till mig.

   Svar JA och spot on där Procentpanik. Jag är en riktig vel-Pelle och tack för det fina orden. Du sätter pricken över i:et och beskriver det bra.

   Jag brottas med dessa frågor rätt ofta men bara inom investeringar med mina egna pengar som tur är. Portföljen börjar bli rätt stor nu så jag är i fasen hur jag ska göra nu och ca 3 år framåt. Innerst inne vet jag att fonder är rätt för mig och det skapar ett lugn inom mig. Ni som läser inläggen får se det lite som min dagbok där jag skriver av mig för att få ut det jag har i huvudet och det jag går omkring och tänker på när det gäller investeringar.

   Tack

   /Leva drömmen

   Radera