onsdag 16 september 2020

Blechers fond

Ett snabbt inlägg på lunchen!

Fonden som Simon Blecher förvaltar heter Carnegie Sverigefond A och antalet ägare på Avanza är ca 4500 st.

Jag lyssnade på senaste avsnittet av Penserpodden som gästades av Simon Blecher, som för övrigt är ett grymt bra avsnitt som alla bör lyssna på, och blev väldigt intresserad av hans Sverigefond och tänkte att "äntligen kan jag ha hittat en bra Sverigefond".

Ser man grafen på senaste 5 åren så blir inte jag iallafall så värst impad men Simon förklarar mycket bra i podden vilka innehav han har samt hans investeringsfilosofi där han väljer bort bolag som bland annat Evolution Gaming och Sinch samt andra spelbolag och redan där ringer klockorna och jag inser att avkastningen kan inte vara på topp jämfört med många andra fonder. Att ha så många stora svenska industribolag innebär att man får avkastning efter det oxå..

Jag har länge varit sugen på att ta in en ren Sverigefond men jag avstår tyvärr denna. Jag väljer att fortsätta med mina "Sverigefonder" som Spiltan Aktiefond Investmentbolag och AMF Aktiefond Småbolag.

Lägger jag in mina fonder i grafen så ser man att Blechers fond inte riktigt ger mig något.

I år

Tyvärr så är inte fonden ikapp ännu över året och är därmed fortsatt på minus jämfört med de 2 andra fonderna som avkastat +15% respektive +21%.


5 år

Även i denna graf över senaste 5 åren så ser det tungt ut och ligger långt efter med sina 58% i avkastning jämfört med 107% och 142%.


En till fördel med mina 2 fonder, förutom bättre avkastning, är att jag får en mycket lägre förvaltningskostnad.

Carnegie har en årlig avgift på 1,45% jämfört med 0,45% och 0,28%. Avanza


Nu slut på lunchen och åter till arbetet!/Kör hårt och spara hårdare

Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar