fredag 18 september 2020

Handelsbanken, Why?

Se inte detta inlägg som rätt eller fel!

Men jag måste bara få skriva av mig lite och fundera över varför man köper till exempel svenska bank aktier i detta skede. Som sagt så kommer nog ingen av bankerna att dela ut pengar i form av utdelning för 2019 och ingen vet med säkerhet om det kommer att ske nästa år heller för 2020. Så min fundering är.

- Varför inte köpa aktier som faktiskt delar ut istället för att parkera pengar i något som inte delar ut?

Ta till exempel kanadensiska banker som är relativt säkra om man nu vill investera i banker. I USA finns massor av fina utdelningsbolag som faktiskt delar ut och kommer fortsätta dela ut framöver.

Bara för att vissa bloggare matar ut tweets att det köper och får massor av följare att göra det samma förstår inte jag.

Ta till exempel Svenska Handelsbanken. Visst kan den investeringen bli bra i längden men varför chansa?

Se bara bilden nedanför från Handelsbankens hemsida.


Inte sexiga siffror i mina ögon.

Bättre att köpa något annat eller helt enkelt avstå.

Se bara på denna graf där jag la in några banker, REITs och teknikbolag med direktavkastning mellan 2,5% - 6%. 


I mina ögon är det inte svårare än så här. Investera där du får avkastning för pengarna. Detta är bara ett fåtal bolag av ett 50 tal från min bevakningslista som avkastar sjukt mycket bättre än många bolag som rekommenderas av olika bloggare på Twitter. 

Därför det är så viktigt att inte göra likadant eller lita på andra när man investerar. Gör alltid din egna analys.  

Nog med gnäll!


/Kör hårt och investera bättreSe inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.


4 kommentarer:

 1. Hej Leva Drömmen. Det finns ju en anledning varför en aktie är nertryckt. Som långsiktig investerare köper man när det är billigt och inte tvärs om. Såg att även skrev om Hufvudstaden när den stod i 110 kr. Jag avstår Hufvudstaden skrev du och då stod aktien på botten. Precis då ska man köpa. Nu står Hufvudstaden 20 % högre och kanske tycker du det är bättre att köpa nu när aktien är dyrare? . Det är lätt att sparka på bolag som har tillfälliga problem. Men vill man köpa billigt går det inte att göra det när allt ser som bäst ut. Pris är vad du betalar och värde vad du får. Vi får ta en uppföljning om ditt Handelsbanken tips tids nog. Vi som vill köpa billigt köper nu. Större investerare som Fredrik Lundberg ökar också på sitt innehav. Själv ser jag dagens pris som attraktivt. Men alla har ju olika uppfattning när man ska köpa aktier.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sen publicering men jag har haft problem med notiser från mailen.

   Absolut kan det vara rätt tid att köpa nu kring 74 kr men ingen vet om den ska ner 10 kr till eller om den vänder nu. Är man inte beroende av utdelningar för detta år eller nästa år så kan det vara ett riktigt fint läge nu.

   Jag bettar inte emot Lundberg men jag skulle nog hellre köpa LUND ist för SHB.

   /Leva drömmen

   Radera
 2. Hej. Ja visst kanske de inte delar ut i år eller nästa men vad gör det.
  I mitt fall så är SHB bara en aktie i min portfölj och om de inte delar ut så är det inte hela världen de går ju alltid att fylla på för mer utdelning senare. Totalt har jag 3 banker, 2 svenska och en dansk, men jag deppar inte för det.
  Tiden kommer att jämna ut det i längden.
  Jag ser banker när de delar ut som en bra investering.

  Lycka till med ditt beslut.

  /Johan
  https://pengatillverkning.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte mest på de som eftersträvar att få utdelningar så ofta som möjligt och helst varje månad och då välja att parkera pengarna i något som inte delar ut känns ju som ett mindre bra alternativ. Visst kan tiden jämna ut det hela men -22% i totalavkastning senaste 5 åren är inte bra hur man än ser det. Bättre då sätta pengarna i något annat som faktiskt har positiv avkastning och delar ut.

   Radera