söndag 6 oktober 2019

Investmentbolag och lite till..

God söndag alla läsare.

Har gjort en liten jämförelse mellan Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller om man ska välja köpa aktierna istället. Hur har det gått och vad som är rätt eller fel är det svåraste. Ska man vara aktiv eller passiv förvaltare av sin portfölj/investeringar? Jag har valt att vara passiv och trivs med det eftersom jag inte har kunskaperna eller tiden att lägga ner energi i att läsa rapporter och dylikt. Så jag tänkte göra en liten jämförelse mellan att äga investmentbolag via en fond eller som lösa aktier istället.

I min bevakningslista på Avanza har jag dessa investmentbolag. Här nedan kan vi se price return senaste 3 åren.


Det jag utgår ifrån oftast är total return det vill säga totalavkastning vilket innebär aktiens prisutveckling inkl utdelningar. Där vill man ju att den ska vara positiv och helst av allt slå vanliga indexfonder för annars anser jag att det är bättre att vara passiv och investera i bara fonder.

Jag väljer att göra en jämförelse mellan fonden och de investmentbolag som redovisar totalavkastningen på deras hemsida. Från min bevakningslista är det bara dessa bolag som redovisar totalavkastning på hemsidan.

Ta daa!

2019-10-06

Det gröna visar vilka investmentbolag som avkastar bättre än fonden Spiltan Investmentbolag och det röda sämre än fonden.

Som jag ser det så är det inte en självklarhet att bara äga lösa aktier istället för fonden. Många av dessa investmentbolag investerar i små- och mellanstora bolag vilket gör att jag väljer att även ta in fonden SEB Småbolag till denna jämförelse. Som ni kan se så är tex den vanliga indexfonden lika bra eller bättre än Svolder, Kinnevik, Industrivärden, Bure och Ratos senaste 3 (5) åren..

Bara för att jag gör dessa jämförelser så innebär det inte att jag alltid bara ser 3, 5 eller 10 år bakåt för att se hur aktier avkastar mot fonder. Man får bara en liten inblick i hur bolaget gått men har bolaget presterat många år bakåt i tiden med goda resultat så har man större chans att bolaget går bra även många år till framåt.

Jag har svårt ibland att förstå vad en del investerare gör med sina pengar när de köper fallande knivar och köper mera i bolag som rasar år efter år. Man kan inte bara köpa och tro/hoppas att det kommer att vända. För det är ingen som vet med säkerhet! Var mera försiktig med era köp för det är ju era pengar ni "spelar" med.

Läser ofta på Twitter att jag köper en post nu men köper mera när det rasar mera... What! Om du tror på bolaget så vänta med köpen tills det börjar vända uppåt istället. Lönar sig väldigt sällan att köpa när tex MA50 och MA200 pekar neråt eller när det precis bildat en Death cross. Ni tjänar absolut inga pengar på att köpa i nedgång. Det är först när aktien vänder uppåt igen och börjar visa styrka som ni börjar tjäna på köpet. I till exempel Svolder och Latour är MA50 på väg neråt och korsar den MA200 så är risken stor att aktien faller ännu mera i pris. OBS inga rekommendationer utan bara mina reflektioner (som Olavi säger).Tar Sampo som ett exempel som är en jätte populär aktie som är lite i ett stökigt område just nu om man ser på bilden nedan. Både MA50 och 200 pekar neråt så där vet egentligen ingen hur den kommer att gå närmaste tiden men många fortsätter ändå att köpa den. Fallhöjden är enorm!


Kom ihåg att tänka på att om en aktie rasar med 20% så måste den upp 25% för break even. Rasar med 30% så måste den upp 43%. Rasar med 40% så måste den upp 67%. Rasar med 50% (host Ratos host!) så måste den upp 100%... osv.

Jag är ingen expert själv heller men jag har blivit mycket bättre på att inte köpa fonder i nedgång. Det jag gör nu istället är att jag hedgar portföljen genom att köpa mini futures för att balansera portföljen i nedgång.. Inget jag rekommenderar utan att ha läst noga innan köp av hävstångsprodukter!

Ha en fortsatt bra dag så hörs vi.


/Kör hårt och spara hårdare

4 kommentarer:

 1. Imponerande! Önskar dig lycka till med handlandet. Själv köper jag i såväl uppgång som nedgång i de bolag jag tror på och blir belönad med utdelningar under tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu låter du lite sarkastisk. Tycker du att alla har fel och du har rätt. Nä hoppas verkligen inte det. Alla har sin filosofi med sina investeringar och kommer säkert bli nöjda i slutändan förutom de som inte är öppna för förbättringar/förändringar. Ingen är fulländad.

   Om jag får fråga. Hur mycket tjänar du på att köpa aktier i en nedgång. Som bäst går du break even inkl utd. Köp istället när aktien visar styrka. De är då du blir vinnare..

   Lycka till

   Radera
  2. Nä jag har full respekt för er som kan det här med aktiehandel, hitta trender och köpa lågt och sälja dyrt etc. Det är ovan min nivå. Jag följer bara det enklaste av strategierna.

   Jag får utdelningar oavsett om kursen är hög eller låg, om trenden är uppåt eller nedåtgående. Hade så klart köpt allt när det är som lägst. Problemet är att jag inte vet när det är lägst.

   Enda gången är väl efter en ordentlig krasch där allt rasar 50% men vet vem när nästa sådan krasch kommer? 5 veckor eller 5 år? Vill inte ligga likvid i 5 år till.

   Köper man aktier i sunda bolag mest stigande vinst och marginaler kommer det att gå bra på sikt. Då blir man vinnare enligt min enkla strategi.

   Trading förlorar 9 av 10 på

   Radera
 2. De flesta undersökningar om inte alla har just visat att det är dömt att misslyckas att tajma marknaden.

  SvaraRadera