lördag 12 oktober 2019

Svara på frågor!

Hej där.

Idag på morgonen hade vi lite regn och snö i luften men inte så att det täckte marken eftersom kvicksilvret är lite på + sidan.

Sedan jag satte in en "Kontakt" flik med min mail levadrommen@gmail.com på blogg sidan så har jag fått 2 frågor och tanken är att jag ska försöka svara alla mail som kommer in så fort som möjligt.

Jag kan tycka att vissa stora bloggare som jag följer är oansvariga mot sina följare genom att inte svara på frågor. Sist jag ställde en fråga på Twitter var hur hans portfölj presterat mot en global indexfond eftersom han har både svenska och utländska bolag i utdelnings portföljen. Så det borde vara en rättvis fråga och det tar inte många minuter att ta fram den. Samma så ställde jag en fråga till en annan stor bloggare men inget svar där heller. Den frågan handlade om som jag tog upp i mitt inlägg istället om att man kan använda sig av 4% regeln på aktier med låg utdelning och hög price return. Tror den frågan kan ha varit lite genant eftersom hen kanske inte tänkt så långt och inte tagit med det i boken sin.. med aktier typ Mastercard, Netflix, Amazon, Apple mm. Men som vanligt så får man väldigt sällan några svar. Kan hända att de inte törs visa sin kurva för att den inte överavkastar en indexfond.. Vad vet jag.

Jag ska försöka iallafall svara på alla frågor som dimper ner i mailen.

Ena frågan jag fick handlar om varför jag investerar bara i fonder och inte i aktier eftersom jag lägger ut grafer på aktier på Twitter och hen gillar det och vill att jag fortsätter med det.

Svar på den frågan är att jag har just nu lite dåligt med tid att lägga ner på att läsa in mig i olika bolag och läsa årsredovisningar mm. Jag har tyvärr inte heller kunnandet av att tyda en årsredovisning och där kunna se hur bolaget presterat och hur den eventuella framtiden kan komma att se ut. Visst kan jag köpa ganska många bolag som går lite på automatik typ preffar och fastighet men avvaktar. Det jag har mest intresse av när det gäller aktier är när jag kan sitta vid datorn och dra streck fram och tillbaka och prova en massa olika indikatorer på typ investing.com och försöka förutse hur aktien kommer att prestera närmaste tiden/tiderna. Har ofta mera rätt än fel men även helt tokiga tolkningar.

Jag har i mina inlägg sagt att det kan hända lite längre fram att jag åter tar in aktier istället för fonder men inte just nu. Än så länge ser jag i mina jämförelser att totalavkastningen är bättre med fonder och kommer fortsätta med det.


Ha en fortsatt bra dag alla och fortsätt investera i det ni tror!/Kör hårt6 kommentarer:

 1. Vet du någon sida där jag kan se totalavkastningen med återinvesterad utdelning för en aktie? Det ger ju inget att bara jämföra kursutvecklingen samt ej återinvesterade utdelningar.

  mvh

  SvaraRadera
 2. När det gäller amerikanska så är Seeking Alpha bäst. Sök på ett bolag och sedan under fliken momentum. Där kan man även jämföra mot andra bolag. Svenska bolag är enklast via deras hemsida och under IR och aktie. Det är synd att inte alla har bra redovisning på totalavkastning.
  /Skål

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skål på dig, SA total return ger ju totalavkastningen, dvs kursförändring + utdelning. Det jag vill ha är totalavkastning med återinvesterad utdelning.

   För att kunna göra en rättvis jämförelse bör ränta-på-ränta-effekten med utdelningsaktier tas med i beräkningen, vilket gör dem till vinnare, även mediokra med dålig kursutveckling.

   Radera
  2. Tror du blandar ihop en del begrepp. Totalavkastning dvs Total Return är totalavkastning inkl återinvesterade utdelningar och därmed även ränta på ränta effekten är inräknad.

   Radera
 3. SA omräknar alla icke USA-aktier till USD, vilket ger felalktig jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den funkar mest bara att jämföra amerikanska aktier med varann.

   Radera