lördag 19 oktober 2019

Följar fråga

God lördag fm alla glada där ute.

Fick en ny fråga om det här med att få utdelningar från aktier eller att sälja fonder med 4% regeln.

Både jag och många andra bloggare har skrivit massor om detta och alla tänker lite olika beroende om man äger aktier eller fonder. Jag ska skriva väldigt kort hur jag tänker och hur jag svarade på frågan.

Svar:

Hej
Det som många upplever positivt med aktier är att utdelningen känns tryggare eftersom många stora "trygga" bolag behåller och oftast höjer utdelningen år efter år. Utdelningar är inte heller lika känsliga mot index och hur börsen/marknaden rör sig. Man får sin utdelning varje år så länge bolaget är lönsamt och har bra utveckling. Dessa bolag har oftast lite lägre direktavkastning.

Det positiva med fonder är att det är enklare att investera i och mera för den oerfarna spararen. Det negativa är att fonder är mera känsliga på marknaden och hur index rör sig. Så länge index/börsen går uppåt så är det lugnt men har man otur så kan index sjunka månad efter månad och är man då tvungen att sälja fondandelar när index sjunker så kostar det mera än att ha stabila utdelningar från aktier så länge inte börsen rasar för då kan det även drabba aktier där bolagen sänker eller till och med skippar utdelningen.

Det som är positivt är att den genomsnittliga årsavkastningen är ca 12% år efter år så 4% regeln ska man kunna tillämpa och känna sig trygg med ändå.

Allt är en balansgång och skulle det vara enkelt skulle alla vara rikare..


/Leva drömmen/Kör hårt och spara hårdare
1 kommentar: