söndag 2 juli 2017

fond vs aktier

Nu är jag åter igen på jämförelser mellan fonder och aktier. Voi voi... Vill bara visa hur en viss fond presterar jämfört med en önskeportfölj med bara aktier. Jag väljer att jämföra även denna gång mot Spiltan aktiefond Investmentbolag. Det är svårt eftersom den fonden är i mina ögon den bästa. Nästa gång lovar jag att välja en annan fond.

Många skriver på sina bloggar att om man inte har tid och kunskap för aktier så är alternativet att bara äga fonder vilket inte innebär något negativt. Jag är en av dom egentligen som inte har tid eller kunskapen att följa med hur det går för bolagen som jag äger aktier i.

Jag har en önskeportfölj jag vill äga om jag bara äger aktier och den ser ut som följer om jag begränsar mig till 10 stora och stabila bolag.

Investor
Industrivärden
Kinnevik
Handelsbanken
Holmen
Skanska
Peab
Wallenstam
Sandvik
Volvo


Ser man på dessa grafer så undrar man lite varför äga dessa aktier om man kan äga i stort sätt bara en fond istället. Det är så här mina tankar går väldigt ofta och får mig att vela så mycket i hur jag ska investera i framtiden. Fonden som jag jämför med är ingen garanti att den kommer att gå bra i fortsättningen men så är det även med aktier.

Börjar man även att prata om att leva på sina utdelningar så kan man även leva på liknande sätt med fonder. Istället för utdelningar från aktierna så säljer man av den mängd andelar av fonden som man skulle ha fått i utdelning. Säg att du har ett genomsnitt på alla dina utdelande aktier på säg 4% så kan du istället sälja av 4% från fonderna varje år. Vad som många glömmer är att du kan om du har en kapitalförsäkring sätta en automatisk utdelning/försäljning av fonder varje månad/kvartal/år och därmed förenkla själva säljandet och på det sättet behöver du inte vänta tills att bolagen har utdelning på en bestämd dag vilket är oftast 1 gång/år.

Ett exempel:
Nu är det ingen garanti att jag räknat rätt men på ett ungefär borde det vara. Jag valde att jämföra Skanska aktien eftersom den ligger på ca 4%. Som ni ser så är det ungefär samma summa utdelning man hade fått ut från fond vs aktie. Detta är bara en liten del av hela uträkningen och valde att inte visa hela. Om jag har tid någon dag under 2017 ska jag försöka sätta in alla 10 bolagen och se hur resultatet hade blivit då.


Hoppas ni förstår hur jag tänker med denna jämförelse mellan aktier och fonder. Jag vill bara säga att man behöver inte spara i utdelningsaktier bara för att kunna leva på utdelningarna.


/Ha de gott och kör hårt


3 kommentarer:

 1. Hej!

  Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 2. Ett tydligt och bra exempel på hur underskattat det är att spara i fonder. Jämför jag själv med mina innehav i aktier (bara stora stabile utdelare)VS mina fonder där bla spiltan investmentbolag ingår så piskar fonderna aktierna. Fast jag sticker inte under stol med att det känns annorlunda när du får in riktiga pengar från utdelarna jämfört med fonderna. Det blir ett annat liv i dina investeringar och det är nog detta som gör det roligare med aktier. Men för att få till ett vettigt investerande så kör jag bägge parallellt.

  // Procentpanik

  SvaraRadera