torsdag 29 juni 2017

En egen fond

Jag har nämnt många gånger och funderat länge över vilken filosofi jag ska använda mig av när det gäller mina investeringar. Ska jag ha enbart

1. Fonder
2. ETF.er
3. Aktier

i portföljen eller.. alla 3.

Många gånger sitter jag och funderar och kommer fram till att så här ska jag agera framleds gällande investeringar men vilket jag än väljer så känns det som att jag borde ha gjort tvärtom istället eller kanske så här eller så där... känns jobbigt ibland.

Just nu har jag alla tre varianter och det känns ganska bra men inte så bra att jag är nöjd. Ibland och för det mesta känns det som att jag borde satsa allt i fonder och bara glömma bort inloggningen till nätmäklaren speciellt då det lyser mera rött än blått på kontot. Varför det känns som det gör är nog för att jag är lite för nyfiken hur börsen går varje dag och agerar efter det i form av att jag säljer för tidigt eller köper för sent och har inte tålamodet att ligga lång och invänta och se hur bolaget går. Sen är jag för det mesta för dåligt påläst om vad jag köper och varför. Hastiga köp. Jag kan lätt dras med när jag läser på twitter eller bloggar i Sverige och utomlands att köp denna eller sälj för nu kommer börsen rasa.

Om jag väljer bara fonder så har jag min favorit Spiltan Aktiefond Investmentbolag som jag alltid kommer att ha en stor post av i min portfölj. Den har förövrigt stigit med 17,33% sedan köp. Tänk om det skulle ploppa upp en XACT INVESTMENT etf för då skulle jag utan att blinka ligga allin i en sådan. Jag har nyligen även lagt till Länsförsäkringar Global Indexnära för att även ta in det mesta runt omkring Sverige. Fördelning 80/20 för tillfället.

Har nyligen även börjat fundera över ETF.er och upptäckt att det är inte är så bara att köpa ETF.er i svensk valuta jämfört med vad det finns i USA och Kanada. Hittade en som heter db X MSCI Europe TRN Index ETF med låg förvaltningsavgift på 0,20% som följer MSCI Europe Net, vilket är ett marknadsvärdeindex som följer utvecklingen av stora och medelstora bolag på aktiemarknaden i 15 europeiska länder som till exempel många passiva indexfonder följer. I grafen nedan kan man se en jämförelse mellan db X MSCI Europe TRN Index ETF och Länsförsäkringar Europa Indexnära. Som ni ser så följer dessa samma index. Det som skiljer dom åt är att en ETF handlas som en börshandlad fond vilket innebär att köp och avslut sker direkt som en aktie samt att man betalar courtage. Förvaltningsavgiften är samma 0,20%.

XACT har några intressanta ETF.er bland annat XACT Högutdelande som följer utvecklingen på 50 nordiska stabila och utdelande bolag och med en förvaltningsavgift på 0,30%.

XACT OMXS30 som följer de 30 största och likvida aktierna på NASDAQ OMX Stockholm med en förvaltningsavgift på 0,10%.

XACT Norden 30 som följer nordiska VINX30-indexet med de 30 största och mest omsatta aktierna på de nordiska börserna med en förvaltningsavgift på 0,15%.

XACT Svenska Småbolag som har som mål att följaden svenska småbolagsmarknaden och med en förvaltningsavgift på 0,30%.

Grafen nedan visar hur XACT etf.erna gått senaste 3 månaderna. Valde 3 månader eftersom XACT HDIV är så ny att det inte finns data längre bak i tiden.

Och sist men inte minst aktier. Jag gillar aktier för att det är lätt att köpa och sälja över dagen eller bara köpa och stoppa dom i byrålådan för resten av sitt liv vilket man även kan göra med fonder i och för sig, kanske till och med lättare eftersom man kan ha ett månadsspar i fonder. Köper man stabila investmentbolag som Investor, Industrivärden, Latour mm så är det nästan som att köpa en indexfond typ Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Det kanske är det bästa för många som nyligen börjat intressera sig för börsen för att lära sig hur allt fungerar. Jag gillar fonder men gillar även att kunna köpa aktier och tjäna en snabb liten hacka då och då.

Så hur ska jag bygga upp mitt investmentbolag? Jag kanske skapar min egen lilla fond med ca 50 aktier för att sprida riskerna som twitter profilen @kavastu som för övrigt är otroligt duktig på börsen. Arne som han heter har oftast ca 45-50 aktier när han ligger fullinvesterad. Jag har haft den tanken länge och jag har haft en sådan portfölj för ett tag sedan men som jag skrivit tidigare så sålde jag bort den för tidigt. Jag hade ca 35 aktier fördelat 50/50 svenska och usa/kanada aktier. Det kanske är min melodi. Vad vet jag. Många bloggare jag följer har portföljer på mellan 30-100 aktier i och då blir det ju en egen aktiefond. jag lovar nu att om det skulle bli en mindre dipp på börsen och få läge att shoppa aktier lite billigare så gör jag en egen aktiefond. Det svåra är bara hur jag ska dela upp innehaven för att sprida ut riskerna.


/Kör hårtInga kommentarer:

Skicka en kommentar