söndag 17 september 2023

Söndagsfunderingar

Känner mig lite i en down period just nu gällande ekonomin, bloggande och X. Läser gärna vad andra skriver men mitt bloggande är långt nere på priolistan. X eller Twitter blir mer och mer tråkigt och politiskt. Vart har trevliga #finanstwitter försvunnit där man kan tjöta om aktier, utdelningar och indexfonder med ett glatt humör med likasinnade personer. Är numera sällan in på X och den öppnas knappt varje dag. 

Buffertkassan på sparkonto är nu nära 3 årslöner och börjar bli nöjd med det. 

Fortsätter sälja av aktier och nu är fördelningen 56% fonder och 33% aktier. Har ingen solklar strategi vart jag är på väg utan jag vill bara få allt gällande ekonomin enklare och mera bekymmersfritt. Eftersom jag inte är beroende av utdelningar så känner jag att det spelar mindre roll om jag bara har fonder vilket ger mig mera lugn vilket säkert är anledningen till omfördelningen i portföljen. 

Lite som med X så har jag kapat antalet timmar per vecka på att tomstirra på Avanzas börsskärm vilket inte heller ger mig något kreativt eftersom jag varken trejdar eller svingar numera. Kanske jag återvänder till lite mindre trejding om jag skulle hamna i 100% fonder bara för att det är lite kul faktiskt men just nu finns ingen motivation. 

Allt detta kan bero på att jag har arbetat mycket under året och semestern blev enbart några dagar.. mycket flackande i bil och bor man i en glesbygd som Norrbotten så kan en dag sluta med 12-16 timmar och 100 mil på mätaren vilket sker lite för ofta. Även vädret är en bidragande orsak så det kanske får bli en semesterresa över jul och nyår på lite varmare breddgrader för att ladda knopp och kropp. 

Om jag ska tänka och skriva något positivt så är jag sjukt nöjd med timingen och förändringen i portföljen vilket syns på avkastningen. Har som sagt sålt av utdelningsaktier under året och allokerat om till globala- och USA indexfonder samt investmentbolagsfonder. Eftersom jag tydligen inte lyssnar till 100% på mitt inre vilket jag borde gjort så är det nog lika bra med all in indexfonder. Synd bara att jag inte allokerade om hela portföljen tidigare med tanke på missad avkastning. Globala indexfonder har ytd en avkastning på ca +26%. 

Nu ska vi bara härda ut även denna månad så får vi hoppas på att statistiken är med oss vilket skulle innebära att vi får en gladare börs framöver. Börsen sägs ju vara en vintersport. 

Nä nu är bastun varm men det blir tyvärr bara en öl eftersom jag drog i mig 3 igår så nu får man klara sig utan i tre veckor tills nästa 4 öl.. /Socialstyrelsen.

Kör hårt men spara hårdare

/Leva drömmen

 

1 kommentar:

  1. Socialstyrelsen är ena glädjedödare, inte lönt lyssna alls på sådant struntprat. Enligt dem är det lika bra att beställa en kista eller en urna och tid till kremering. Ingen i Sverige borde heller försöka sträva efter hög ålder bara för att... Lönt ligga bortglömd i en sängjävel utan god mat, dryck o omvårdnad värd namnet när den tiden kommer?

    Jaså, har missat du svängt om så kraftigt igen... Index -> utdelning -> Index har jag förstått dig nu.

    12-16h och 100 mil på en dag... Tur man bor i söder alltså LD! Redan 20 mil räcker gott och väl för mig under en dag.

    Snart lön så upp med humöret!!!

    SvaraRadera