söndag 9 oktober 2022

P E N S I O N

Är det här något ni börjat funderar eller kalkylera på. 

Söndag idag och sitter som vanligt vid datorn och spånar runt lite bland Twitter och bloggar. Hamnade av en slump på Rika Tillsammans forum och då på sidor om FIRE och pension. Blir lite skrämmande när man läser om folk som har noll koll på allting fast de ändå ska göra, bli FIRE innan pension..

Många trådar startades i värsta super bullmarknaden 2020-2021 och nu skrivs det väldigt sporadiskt. 

Jag själv tänker inte alls mycket på tjänstepension, utdelning från företaget, uttag från portföljen och den allmänna pensionen eftersom jag har nästan allting klart redan hur jag ska verkställa allt. 

Har man funderingar på att trappa ner innan/mellan 55 - 67 år så kan man göra en liknande enkel tabell som denna och lägga in summor från PPM, Avanza/Nordnet, storbanker mfl istället för kryss så man får en överskådlig bild på sina uttag och kan planera livet därefter. Jag har alltid sagt att min absoluta sista dag är senast då jag fyller 55 år och det kvarstår. Skillnaden är att jag kan komma att trappa ner lite tidigare.. Det lustiga är när jag tänker efter att jag haft målet redan när jag var typ 25 år och hade inte det minsta intresse för investeringar (aktier eller fonder). Det definitiva beslutet kom då jag startade mitt företag 2015. 

(x) innebär antingen eller dvs tjänstepension + utdelningar från företaget och/eller uttag från portföljen och så pågår det tills den allmänna pensionen börjar kring 67 eller något liknande.. 

Hur tänker ni? 


7 kommentarer:

 1. Hallå LD! Har inte tänkt på sådan här, fire alltså, före 2017. Men huvudplanen liknar din en del och längre än 55 väntar jag nog inte och blir förhoppningsvis betydligt tidigare.

  SvaraRadera
 2. Är 52 år och har gått ner till 70% arbete detta år. Såklart jag har en FIRE-plan och om de ekonomiska förutsättningarna finns vid 55 år blir det även då jag slutar. Exakt hur är inte klart men min senaste version kallar jag Pensionspyramiden och skriver om här, https://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2022/08/7-nivaer-av-ekonomiskt-oberoende-min.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant läsning och jag kommer ihåg inlägget.

   Radera
 3. Är 52 år också och har en highlevel plan endast. Det året man fyller 54 år så får man tillgång till "Uttagsplaneraren" på minpension.se. Först då ska jag göra en detaljerad plan men jobbar fortfarande med tidpunkten av exit. Gissningsvis 5-7 år kvar i arbetslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan gå in i minpension.se och klicka på simulatorn så kan man laborera och se hur mycket man får ut from 55 år -->

   Radera
  2. Ja, sant. Har gjort det som en översikt och det ger en hyfsad bild.

   Radera
 4. Långt kvar tills min pension, men ändå tänker säga upp mig vid 50-55 ungefär. Sen lever jag på utdelningar och extra inkomster istället.

  SvaraRadera