måndag 17 maj 2021

Avanza Zero och ett tips!

Ej sponsrat inlägg!


OMXS30 är ett svenskt index som följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholms börsen exkl utdelningar. 

OMXS30GI (OMXS30RX) är samma index fast inkl utdelningar. 

En fond som följer indexet OMXS30GI till pricka är Avanza Zero

La in indexet som jämförelse i fondens graf men som ni ser så är det ingen avvikelse mellan linjerna. Nu till min fundering. 

Jag läser och följer väldigt många bloggare och nästan alla är generösa med att publicera sin portfölj vilket är trevligt för alla oss som läser och söker efter investeringstips. 

Det jag länge reagerat på är att nästan alla som har svenska bolag i sin portfölj har många från just detta index som fonden följer. 

Ett alternativ speciellt för dig som redan har många av innehaven kan vara att äga fonden istället för exakt noll kronor. Att investera i fonden är helt gratis vilket innebär att du varken betalar courtage eller någon årlig avgift. Äger du däremot aktier i något av bolagen så betalar du avgifter i form av courtage både vid köp och sälj men även vid återinvesterande av utdelningar. Allt detta sköter fonden gratis! 


Fondens innehav


Notera att Evolution är tredje största innehavet med sina 6,50%. Om jag minns rätt så kom Evo in i indexet på runt 3%. 


Alla bolag i OMXS30


Inte alls ovanligt att många av er har kanske 17 st av bolagen i OMXS30. Jag själv skulle lätt kunna ha de i min portfölj. 

Månads köper du för 1000 kr i varje bolag så betalar du inkl courtage ca:   

17 043 kr

Vilket blir ca 43 kr i courtage kostnader vilket du slipper om du investerar i fonden. 

43 spänn i månaden kanske inte låter mycket men det blir ca 520 kr per år. 

Är du otålig och inte väntar med att återinvestera dina utdelningarna tillsammans med månadsköpet blir det lätt 520 kr extra per år. 

Sammanlagt ca 1040 kr per år.

Ränta på ränta år efter år: 


 


Årlig courtage kostnad 1040 kr och en avkastning på 12% så blir det en del pengar som går till spillo och det är bara i det svenska aktierna. Har du även utländska aktier så får du dubblera summan. 

Över 43 000 kr på 15 år. 


Ett tips!

Summan kanske inte låter mycket för en del men se det så här istället att du får en gratis splitterny moped (Yamaha Aerox) och bensin 3 år framåt till barnet på 15 års dagen genom att spara i en fond istället. 

Du sparar pengar, du blir bäst samt får världens gladaste tonåring! 


/Kör hårt men spara hårdare


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Det är väl en ganska ok fond. Dock bara tre stjärnor i Morningstar och A+ i FondlyAnalytics. Jag tycker att SEB Hållbar Sverige Indexnära kan vara ett alternativ om man vill ha en indexfond.
  /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar. Ja SEB fonden är riktigt fin med en låg avgift och följer OMXSGI till pricka. Senaste årets avkastning kan man inte klaga på. Har fonden i familjens och barnens portföljer.

   /Leva drömmen

   Radera