onsdag 19 maj 2021

Home bias

Direkt översatt med Google Translate:


Jag kan hålla med att viss del kan man investera utanför Sverige men majoriteten kommer jag att investera på hemmaplan. 

Vilka fonder vill jag ha i min portfölj. Hur många procent ska ligga på large cap, small cap, investmentbolag, teknik, USA mm är funderingar som funderas på rätt ofta. Egentligen har jag en klar bild i huvudet men jag vill bara lufta mina funderingar med er via bloggen (dagbok). 

Har redan tjuvstartat och kommer att ändra till: 

 • 40% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 30% AMF Småbolagsfond
 • 20% Avanza Zero
 • 10% SPP Aktiefond USA 

Jag väljer att byta ut Kavaljer och tar tillbaka min älsklingsfond Spiltan bara på grund av lägre avgift och för att de två fonderna har väldigt lika avkastning (historiskt). Kommer aldrig byta bort den igen! 

Byter även bort TIN Ny Teknik för att jag inte riktigt förstår eller gillar flertalet av bolagen bland TIN:s innehav. Jag gubbsäkrar därmed portföljen..

Blir kaka på kaka med Avanza Zero fonden men har med den bara för att få bättre ränta på lån om det skulle behövas i framtiden samt att fonden är helt gratis! 

I och med att kapitalet växer så har jag kommit till den insikten nu att jag kommer inte att jaga avkastning utan kommer att hålla mig till fonder så nära index som möjligt. Med dessa ändringar blir den nya förvaltningsavgiften 0,23%

CAGR


Nöjeskonto

Jag kommer behålla nöjeskontot som jag haft i flera år där jag har ca 5% av mitt EK där jag swingar aktier, mini futures mm. Mitt nöjeskonto funkar så att om jag behöver köpa något nytt lull lull som hörlurar, träningsklocka, gps, rullskidor, cyklar dvs tillbehör bara för skojs skull så måste jag trada till mig de pengarna. Har funkat bra nu i flera år..


/Kör hårt men spara hårdare


2 kommentarer:

 1. Snyggt! Ser smidigt och enkelt att hålla koll på. Smart det där med ifall man vill låna framöver via Avanza Superlånet (och då behöver du fonder så som Avanza Zero, Splitan, SPP etc). Inget jag har reflekterat över tidigare.
  Även jag har gått i tankarna på att förenkla mitt månandssparande genom att minska antalet fonder. Får se hur det blir med det framöver. //Sparpatrullen

  SvaraRadera
 2. Vill ha allting i livet väldigt enkelt ju äldre jag blir vilket gäller både hemma och i portföljen. Känns som att jag håller på att vår städar inför fire. Vill jag vara ännu mera enkel så skulle jag utan tvekan kunna bara ha 2 fonder som Spiltan och AMF vilka täcker då upp i stort sätt hela OMXSGI samt skulle få en ännu bättre CAGR än bilden i inlägget.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera