måndag 12 oktober 2020

Hög DA vs hög tillväxt

Vad är skillnaden om man väljer att investera i utdelningsbolag som har hög direktavkastning men låg utdelningstillväxt vs låg direktavkastning men hög utdelningstillväxt?

Hur man väljer att investera beror på många faktorer. Din ålder och spar horisont är två viktiga. 

Har du tiden med dig som 20 -30 åring så är låg DA och hög tillväxt att föredra och tvärtom om du är runt 40 - 50 så är medel/hög DA att föredra. 

Vi kan kika på bilden nedanför för att se skillnaden. (Klicka på bilden för att få den större) 


Gul ruta = Investerad summa
Blå ruta = Direktavkastning
Grön ruta = Utdelningstillväxt

Så hur ser jag på tabellen?

Om vi jämför 2% DA och 15% utd tillväxt med 5% DA och 5% utd tillväxt så kan vi se att det tar ca 16 år att komma jämsides till en totalsumma på ca 3 300 000 kr men från 17:nde året och framåt så drar låg DA och hög tillväxt ifrån ganska ordentligt. Efter 20 år så har du ca 3 400 000 kr mera i väskan och efter 25 år ca 56 400 000 kr. Kika även på översta raden 🥴. Helt otroligt 😁

Jag skulle säga så här:

- Är du kring 40 - 50 så är hög DA att föredra. Tar för länge för den höga tillväxten att ge effekt. Inget fel att ha typ preffar och liknande om du har ca 5 - 10 år innan du loggar ut. 

- Är du kring 20 - 30 så är låg DA med hög utd tillväxt att föredra. 


Tabellen är väldigt enkelt utförd så tar ingen hänsyn om det skulle visa sig att den är helt uppåt skogarna fel.


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör ALLTID din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


2 kommentarer:

 1. Japp! Är 50 år med 4,5-6 år kvar till pension och har funderat på om aristokraterna med sina generellt sett 2% DA är rätt väg.

  Ofta är aristokraterna högkvalitativa företag med fin historik både vad gäller utdelningstillväxt och värdetillväxt så det känns fel att byta ut mot högutdelare som kan vara skräp.

  Just nu leder hos mig åsikten behåll kvalitet men sälj av lite aktier enligt 4%-regeln eller annan portföljvärdesbaserad metod när jag blir pensionär.

  Men ibland tänker jag mig att köpa högutdelare, kanske t o m fixed income och bara ha tillväxt som täcker inflationen.

  SvaraRadera
 2. Får be om ursäkta för sent svar.
  Jag håller med dig och det som är viktigt att tänka på är familjesituationen. Har man barn och du tänkt låta barnen ta över portföljen efter dig så är det bäst att fortsätta med lägre DA med högre utd tillväxt än tvärtom eller en blandning tills du inte behöver lika mycket pengar när man blir äldre och då återgå till låg DA. Är man lite äldre till åldern som du och jag så kan det vara en fördel med högre DA på grund av tiden samt om man tänkt leva upp portföljen innan man blir gammal.

  Funderar själv väldigt mycket kring detta och vad som är smartast. i Skrivande stund 100% fonder.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera