söndag 7 juni 2020

ETF Vanguard vs iShares


Tjooh

Gjorde nyligen en liten jämförelse mellan Acc och Dist ETF:r och eftersom även jag blivit mer och mer intresserad av ETF:r utöver mina fonder eller om jag till och med går över helt till ETF:r för att det är lättare kliva in och ur marknaden jämfört med vanliga fonder. Vi får se.

Jag kommer att hålla mig till Acc fonder bara för att de visat sig senaste 5 åren ge bättre totalavkastning än Dist fonder och eftersom jag inte är beroende av utdelning så tar jag hellre fonder med högre totalavkastning.

Acc = Återinvesterar i fonden
Dist = Ger utdelningar som aktier


FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VGWD)

Jag personligen kan ha lite svårt att se varför denna ETF är så poppis jämfört med andra i samma klass. Här kan vi se lite flockbeteende med hjälp av stora bloggare och Twittrare som "lurar" nybörjare att köpa fonder med nästan ingen avkastning. Därför viktigt att göra analysen själv innan köp! På vissa ställen heter den VHYL.

Totalavkastning senaste 5 åren:

  • VGWD = 3,21% !
  • VGWL = 29,03%     Jag skulle välja den istället!   

Här i jämförelse med den liknande fonden VGWL som även den finns på bland annat Avanza och är en Dist. Det är inte precis så att det pirrar i kroppen när man ser avkastningen i VGWD. VGWL är i mina ögon det bättre valet av de två gällande totalavkastning!

Jag tycker att VGWD har för mycket Europa (28%) som verkligen gått sämst av alla regioner senaste åren. Jag tror att det är orsaken till att VGWL avkastar sjukt mycket bättre.


iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWLE)

Denna fond är liknande men tyvärr sämre med data eftersom den inte funnits länge nog men 1 år bakåt finns och då har fonden en totalavkastning på:

+6,26% jämfört med VGWD -12,18%!!

Lätt val enligt mig!


iShares MSCI USA Qlty Div UCITS ETF (QDVD)

Vill man ha en Dist ETF mot USA så är denna intressant och med en bra totalavkastning över tid.
Totalavkastning senaste 5 åren:
  • QDVD = 48,34% 
  • VNRT (Vanguard) = 55,26% 
  • SXR4 (Acc) = 59,13% 

Vill man hålla sig till Vanguard så är denna som heter VNRT intressant.
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IQQY)

Senaste 5 årens totalavkastning 5,69% är inte något att hurra för.

Jag väljer att inte investera i Europa varken med fonder, aktier eller via ETF:r.


Slutord

Det som är viktigast för mig med all typ av investering är att min portfölj ska växa stadigt år efter år och för att portföljen ska kunna växa så måste jag tänka på ordet totalavkastning innan jag klickar på köp knappen. Det går inte att köpa något bara för att någon bloggare eller någon på Twitter tycker att den och den fonden eller aktien är bra. Ta bara exemplet med VGWD och VGWL. Enorm skillnad i totalavkastning på de två.

Därför är min exponering just nu nästan 100% mot USA för där hittar jag godbitarna som ska göra så min portfölj ska växa. Nu ligger jag tyvärr lite för mycket utanför marknaden.. men det viktiga med all typ av investering är att man ska kunna svänga och följa med marknaden. Nästa år kan marknaden vara Europa eller Asien eller Ryssland eller Emerging Markets. Vem vet?

Lika viktigt är det hur och i vilken sektor man väljer att investera i. Det som går bra nu är bland annat Teknik med bolag som Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Nvidia, Shopify osv.

Därför är jag helt och hållet just nu investerad mot just den regionen och sektorn. Rätt eller fel! Men det viktiga är att du kan stå för det och inte bara för att någon annan tycker så..

Nog med det. Over and out../Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer utan det är bara mitt egna svammel och mina tankar och funderingar som jag spyr ut.. Följ aldrig någon annans handlande på börsen utan att göra själv en analys.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar