måndag 20 november 2017

Fond funderingar..

Mina fond vs aktier tankar triggades igång igen när jag läste Stefan Thelenius blog z2036 där hans senaste inlägg z2036 Global Funds tar upp lite om detta. Han tänker lite som jag att varför lägga ner tid på aktier om fonder tenderar att öka mera över tid än aktier. Håller man på med fel typer av aktier eller är man dålig på att analysera. Dessa tankar får jag när jag jämför aktier med fonder. Mina jämförelser visar att fonder vinner oftast över aktier. Om jag jämför mina 2 döttrars depåer med mina depåer så vinner tjejerna över mig.. vilket inte känns så kul men jag är glad över det ändå. Det tråkiga med fonder är att man inte får samma typ av utdelning som med utdelningsaktier och det är lite just därför jag har 100% aktier för tillfället. Jag vill kunna leva på en del aktieutdelningar i framtiden förutom tjänstepensionen och ålderspensionen. Som många andra bloggare skriver så kan man leva även på fonder men då måste man sälja av ca 4% av fonderna varje månad istället. Fonderna urholkas snabbare om det skulle bli bear market när man börjar sälja av sina fonder. Det bästa i alla världar vore om man har turen att börsen är i en bull market hela tiden då du säljer av fondandelar. Jaja vi får se hur jag gör i framtiden.

Om jag jämför mina aktier jag har just nu med fonder jag skulle äga så visar det sig som nedan. Inget svårt val direkt.. Bara Industrivärden och Latour som klår 2 av fonderna. En fråga som jag kommer att fundera över är. VAD HÅLLER JAG PÅ MED!





/Kör hårt


4 kommentarer:

 1. Bara att räkna ut underliggande utdelning i fondens innehav så är det samma sak som om du hade 100% aktier.

  SvaraRadera
 2. Tack för svar. Vad jag ville säga med denna är att de flesta tror att aktier går bättre än fonder över lag. Jag tror mera på fonder och skulle tjäna mera pengar på fonder men jag som många andra har fastnat i utdelningar och tycker att aktier är roligare. Jag kommer att ta mig en riktig funderare om aktier är rätt för mig.

  SvaraRadera
 3. Kör 50/50? Jag har gått över till mer investmentbolag och kommer öka fonderna lite framöver, investmentbolag är ett bra alternativ annars. utdelningarna är bara psykologiskt.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller på att se över mina aktier och kommer mest troligt återgå till en teori jag haft för ett tag sedan. 50% fonder, 25% investmentbolag och 25% preffar. Känns som en bra spridning. Preffarna för att få utdelning och investmentbolagen som stadiga och rejäla bolag. Fonderna har jag inte bestämt ännu men Didner & Gerge Global och Robur småbolag Europa är 2 av fonderna iallafall. Vi får se.

   Radera