måndag 13 november 2017

Skuldfri

Jag blev lite inspirerad av Frihetsmaskinens senaste blog När är man skuldfri. Många kloka svar från alla som svarade. Jag försökte själv svara men tekniken krånglade. Frågan som hen tog upp är svår att svara på eftersom nästan alla tänker olika på frågan. En del tycker sig att man är skuldfri den dagen man har råd och kan betala bort alla lån. Jag tycker att man är skuldfri den dagen då du kan leva utan ett enda lån. Det vill säga att du har inga som helst lån i form av räkningar. För direkt du har en räkning så har du i stort sätt ett lån. Du har köpt något utan att betala direkt för tjänsten eller varan. Så länge du betalar direkt för allt du konsumerar och behöver för att leva så räknas det inte som lån enligt mig. Cash is king som man säger. Så vad kan man inte leva utan och vad är svårt att betala direkt?
 • Hyran för de som bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt.
 • Elräkning (hushållsel, värme mm) typ Vattenfall.
 • Vatten, avlopp och sophantering till kommunen.
 • Försäkringar för b.la. hus, bil, bostad, barn, dig själv.
Det är väl några av de viktigaste som nästan alla måste på något sätt betala för att kunna leva och bo. Jag bland annat måste betala bolån istället för hyra då jag bor i hus istället. Värme till huset måste jag ha för att inte frysa samt att kunna laga varm mat utan att dra igång grillen varje gång. Vatten till att duscha och diska samt att få lämna bort disk- och duschvattnet till de kommunala avloppsnätet. Försäkringar till bland annat bilen för att ta mig till jobbet varje dag. Finns tyvärr ingen lokaltrafik där jag bor samt att jag har ca 4 mil t/r. Som ni ser så finns det några räkningar som jag inte kan leva utan och så länge jag har dessa räkningar så kan jag aldrig vara skuldfri enligt mig. Den dagen då jag kan leva utan detta så kan jag säga att jag är skuldfri. Tänk att kunna strosa omkring på en varm sandstrand någonstans på denna jordglob och känna att jag kan göra precis det jag vill, när jag vill och hur jag vill. Den känslan kommer jag mest troligt aldrig uppleva men drömma kan man ju.

För att kunna leva som skuldfri måste jag bland annat ha:
 • Ett litet hus eller stuga utan lån med friköpt tomt.
 • En egen vindsnurra eller solpaneler som tillverkar ström och även kunna ladda ner det till batterier.
 • Möjlighet att köpa ved eller pellets för värme alt solfångare med stora acktankar.
 • Ha egen brunn för dricksvatten och en typ trekammarbrunn för avlopp.
 • Arbeta svart för att slippa skatten.
Inget som jag vill sträva mot..

Detta innebär att jag kommer alltid att ha skulder i form av räkningar vilket innebär att jag kommer inte kunna känna mig skuldfri någonsin. Surt men så är livet för det flesta. Lev väl och kör hårt.


/Leva drömmen1 kommentar:

 1. Hej Leva Drömmen!

  Kul att du ger dig in i ämnet och tack för omnämnandet, alltid kul! :) Det är uppenbarligen en svår och komplex fråga det där, jag kom i princip fram till samma sak som dig, att man nog aldrig blir helt skuldfri.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera