fredag 24 november 2023

Cashflow med utdelande fond?

Go fredag som dom säger i Danmark

Utdelning 1 gång per år är inte ofta uppskattat bland utdelningsinvesterare utan det flesta vill få ett jämt cashflow över året och som tur finns det fler som delar ut per kvartal på andra sidan pölen men det finns en del även i Sverige och Norden. 

Xact Högutdelande som delar ut 4 gånger per år är en populär svensk ETF som många har i sin portfölj just för att bredda pengainflödet. 

Men man kan faktiskt få ett jämt cashflow även med 1st utdelning per år OCH man kan även öka på utdelningen resten av året?? 

- Hur är det möjligt!?

Ett exempel

Vi tar den utdelande fonden Aktiespararna Direktavkastning B som delar ut en gång per år i Juni och du har 3 000 000 kr investerat i fonden. 

Med dagens NAV på 119,38 kr och årets utdelning på 7,23 kr skulle det generera en direktavkastning på 6,06% och en utdelning på 181 689 kr. 

Om man delar upp summan med 12 så får man ut ca 15 140 kr per månad. (181 689 / 12 = 15 140) 

Man lägger in hela summan i bufferten som redan ligger i ett räntekonto eller skapar ett nytt eget sparkonto med 3,5% ränta och tar därefter ut 15 140 kr per månad. 

OBS denna tabell är väldigt enkel och inte 100% korrekt utan bara för att visa att man kan få pengarna att växa på sparkonto under tiden. 


Totala utdelningen ökar med 3445 kr vilket kan ses som en utdelningstillväxt på 1,90% per år utöver fondens årliga fasta utdelning. 

Väljer man detta sätt så blir man inte lika beroende av en utdelningsportfölj med aktier som delar ut varje kvartal eller månad. 

Tittar man på innehaven så är det enligt mig stora stabila top notch innehav förutom dom två sista som bör bytas ut på grund av pausad/kapad utdelning och har skickat en fråga till Cicero när och om det blir byte och till vilka. 

Förutom denna fond så finns det idag 15st fonder på Avanza som delar ut pengar. Se listan på utdelande fonder  HÄR 

Ha en fortsatt trevlig dag

Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar