tisdag 7 november 2023

Aktiespararna Direktavkastning B

Jag har nämnt denna fond i något inlägg förut och har alltid varit lite småskeptiskt till den eftersom den bara väljer bland de 40 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning och tar ingen hänsyn till bolagens totalavkastning. 

Sedan start 2020-03-06 följer den indexet OMXSGI (Hela Stockholmsbörsen inkl utdelningar) och har någorlunda likvärdig avkastning med en Norden fond som DNB men sedan mars i år så har den inte riktigt hängt med övriga likvärdiga fonder. 

I år

Säger inte att denna fond är dålig på något sätt alls utan tvärtom, det kan till och med vara ett väldigt bra läge just nu OM alla 21 bolagen (förutom Intrum och SBB som valt att pausa) väljer att behålla förra årets utdelningar eller till och med kommer med en liten höjning vilket skulle dra upp direktavkastningen i fonden. Under 2023 delade fonden ut 7,23 kr per fondandel eller ca 5,8% vilket skulle med dagens NAV-kurs (2023-11-06) på 116,58 kr bli ca 6,2% i direktavkastning. Är man beroende av utdelning så skulle jag kunna ha viss % av mitt EK i denna fond. 

Fonden hade utbetalningsdatum den 19/6 2023 dvs 1 gång per år. 
Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar