torsdag 7 juli 2022

En fond eller enskilda aktier?

Vad är skillnaden mellan att köpa en aktiefond och enskilda aktier?

Ska försöka beskriva väldigt enkelt och kortfattat hur jag ser på det. 

Aktiefond

En aktiefond kan beskrivas som en gott och blandat påse ihopsatt av olika aktier av en okänd fondförvaltare som tror på sina val av innehav. 

Väljer man att köpa en färdig fond så får du sälja fondandelar den dagen du vill leva på dina investeringar. Du säljer fondandelar vilket innebär att fondförvaltaren tvingas sälja aktier eller tar från cash högen för att du ska få dina pengar. 

Nackdelar 

Man tvingas ha aktier som man kanske egentligen inte vill äga. Till exempel bojkottar jag Spiltan Investmentbolag på grund av Kinnevik och VNV Global som jag inte ger ett korvöre för.. 

Årliga förvaltningsavgifter upp emot 1,5 - 2% (fondförvaltarens LÖN samt courtage kostnader) 

Fonden sjunker i värde med index. Dåligt sälja när fonden går dåligt eftersom NAV kursen sjunker = det blir dyrare att ta ut pengar. 

Fördelar

Fördelen med att köpa en färdig fond är att du slipper tänka själv. 

Gratis fond som följer OMXS30. Skulle faktiskt kunna äga den men köp på 25 000 kr per dag begränsar! 

Man kan ha automatiska köp. 

Automatiska sälj via kapitalförsäkring (tex vid FIRE). 

Fonden ökar i värde med index. Bra sälja när fonden går bra eftersom NAV kursen ökar = du säljer vinsten. 

Egen fond

När du sätter ihop din egna fond så köper du in aktier som DU tror på. Jag har i år valt att bara ha utdelande aktier som ger mig utdelning varje månad som jag kan leva av den dagen jag väljer det och slipper därmed sälja aktier. 

Nackdelar

Courtagekostnader vid köp av aktier

Valutaväxlingsavgifter vid köp av utländska aktier

Fördelar

Fördelen med att själv sätta ihop en egen aktiefond är att du väljer vilka aktier DU vill ha och fördelning mellan innehaven. 

Man får utdelning även fast aktien faller i kurs. 

Slutsats

Varför jag har gått över från fonder till utdelande aktier är att jag slipper tänka på hur börsen går vid sälj. Jag får mina utdelningar i ur och skur varje månad även fast börsen går dåligt som vi nu får känna på under 2022. 

Jag har faktiskt fortfarande AMF Småbolag i min portfölj som till och med är det största innehavet och som tur är jag inte i behov av pengar och slipper därmed sälja fondandelar nu när den rasat 37% ytd. Det hade blivit dyrt! 

Många aktier har fått smisk som tex Castellum som rasat 42% ytd men fortsätter ge utdelning till oss aktieägare vilket gör att jag slipper egentligen bry mig om kursen. 


Exempel

Följer en intressant diskussion på Twitter som dagens inlägg handlar om och då nämndes fonden Storebrand Global Low Volatility som ett alternativ istället för enskilda utdelningsaktier. Det flesta fonder återinvesterar utdelningen inom fonden och köper därmed mera aktier. Satte ihop några high yield aktier för att komma upp i samma uttag. Aktierna har en direktavkastning på ca 6,5% och genererar ca 200 000 i utdelning per år. Längst ut till höger i grönt ser ni avkastning efter uttag sedan 1/1 2017. Har man riktigt otur som person när man tänker och lyckas köpa en "dålig" fond som genererar avkastning som nedan så ser vi fort hur avkastning och uttag äter upp den investerade summan. Jämför även mot en "jätte dålig" utdelningsaktie där jag tog bort hela uttaget som bevis på hur negativ totalavkastning påverkar avkastningen över tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar