onsdag 16 mars 2022

När köpa eller avstå?

Bland den vanligaste frågan många ställer sig är.. 

Hur ska man investera? 

Jaa du, den frågan är väldigt bred och svår men det är nog bara du som kan svara på den.

En del säger att man ska ha minst 50% utländsk valutaexponering i portföljen, men vad är rätt egentligen? 

Varför har inte storfräsarna som Lundberg, Schörling mfl utländska innehav i sina portföljer. 

Ett vanligt bekymmer med utländsk valuta är precis som med aktier att när något går upp/stiger så slutar många köpa för att det blir just.. dyrare.

Se bara på dollarn som stigit drygt 21% från i somras. Alla kanske inte tänker på detta men många gör det, och växlar över köpen till att bara köpa svenska bolag, och det hämmar många att köpa mera utländska på grund av det. 

Skrev nyligen ett inlägg om vad många investerare gör för vanliga fel (läs HÄR) och det är just det här som är ett "bekymmer". Många trycker på köpknappen som på en kulspruta när kursen går ner men trycket avstannar när kursen går upp. 

Lånade en bild på Twitter som visar tydligt vad jag vill säga med inlägget. Hoppas du inte tar illa upp att jag visar bilden. Skulle tro utan att ha några belägg men säkert 80% av alla investerare gör på liknande sätt. Även jag gör det ibland tills jag kommer på mig själv. 

Fick en fråga hur man vet när det vänder? 

Ingen lätt fråga att svara på men svarade att "när du slutar köpa" vilket stämmer för många som vi kan se på bilden. 

Så egentligen spelar det nog ingen roll för gemene man om man bara har svenska bolag eller om man har 50% utländsk valuta i portföljen så ska man nog inte bry sig alls om hur valutan rör sig eller om aktien går ner eller upp vid köp tillfället. I slutändan så blir det säkert bra för alla olika typer av investerare.. 

Eller för enkelhetens skull bara så här 👇
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar