tisdag 14 december 2021

Starta eget..

Läser ofta att folk skulle vilja starta eget men inte riktigt törs eller känner sig redo. När jag får frågan så har jag bara ett ord att säga.. - Köööör! eller som Ingemar Stenmark skulle säga. - he e ba åk! 

Jobb finns just nu i nästan överflöd så varför inte prova. Du kan alltid ändra dig om det inte är något för dig. 

Innan jag tog steget så var jag själv i dessa funderingar men som tur tog jag mig i kragen och startade först enskild firma för att känna på men kort därefter startade jag aktiebolag istället och idag har jag inte ångrat mig en sekund. Jag kommer aldrig att ta en anställning åt någon annan någonsin längre! 

Finns bara massor av fördelar med eget och att få vara sin egna chef. Hittills inget negativt!

Hamnade på ett forum av en annan anledning och hittade en intressant tråd om att våga starta eget företag som beskriver så pass bra. 

Jag håller med båda dessa personerna nedan som beskriver deras syn. 


"Jag gick från att vara fast anställd till konsult inom eget AB för drygt 4 år sedan. Det är det bästa jag har gjort. Jag kommer förmodligen aldrig att gå tillbaka till att vara fast anställd igen. Det beror såklart lite på vilken bransch du är i men i min bransch (IT) så är är det lika lätt att få konsutljobb som fasta jobb. Ekonomiskt så är det naturligtvis fördelaktigt eftersom arvodena är högre och du får skattefördelar genom att ha ett aktiebolag. Personligen så är nog friheten det som jag värderar allra högst dock. Du kan ta ledigt mellan uppdrag om du vill, kan stå utanför företagspolitiken och behöver inte hålla på med tjafs som årliga utvecklingssamtal etc. Det beror naturligtvis lite på hur du är som person, dvs känner du dig bekväm med att eventuellt ha glapp mellan uppdrag utan inkomst och tycker du att det är ok med den extra administration som följer med att ha eget företag. Själv så rekommenderar jag det dock starkt!" 


"Jag gick också från fast anställning till eget AB för några år sedan. Det bästa jag gjort. Jag kommer upp i nettoinkomster som jag aldrig skulle kunna nå som anställd. I kombination med möjligheten att vara ledig mellan uppdrag är fantastisk. I en fast anställning blir man väldigt lås, och säger man upp sig och är frivilligt ledig 1år undrar nästkommande arbetsgivare vad man gjort? Som konsult har jag aldrig fått frågan kring “glapp” i CV, och man kan alltid svara man inte sökt eller fått “rätt” uppdrag.

3:12 utdelningsreglerna gör också att man kan ta ut utdelning till 20% skatt. Jag försöker lägga mig runt 42 000mån i bruttolön i kombination med tillämpa huvudregeln 252 000 utdelning x 0,8 = 201 000 netto per år i utdelning + inkomst lön 372 000 = 573 000:-/år / 12 = 47 700 netto , motsvarar ungefär 80 000 brutto.

I tillägg gör jag vinst överskott som kan nyttjas när jag når ekonomisk frihet och väljer lägga ner bolaget och kommer då löpande ta ut utdelning enligt 3:12 förenklingsregeln. Detta kommer sker i >10år framöver eller sålänge regelverket finns kvar. Risk att de förmånliga reglerna ändras om Vänsterpartiet får stort inflytande i politiken i framtiden."


Säger bara: Våga ta steget att starta eget företag. 

Sist jag pratade med en anställd konsult kompis som tvekar ännu nämnde jag att varför ska du ge bort flera hundra tusen varje år till din arbetsgivare.. 

För är du duktig på ditt jobb så finns jobben för dig som egen och du kommer att belönas. 

De 2 sista fetmarkerade styckena är det som jag fastnade för och är en bra och kort beskrivning på hur jag ser det och hur jag själv tillämpar och kommer att tillämpa. 


/Leva drömmen


3 kommentarer:

 1. Intressant inlägg. Jag känner till lite om detta och ja, varför tar man inte och för slag i saken? Hur länge har du kört eget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kört nu i 3 år och stormtrivs. Kan förstå att man tvekar om man är i en osäker bransch, men våga ta steget om du har möjlighet. Många som jag känner är osäkra på bokföringen och tror att den är svår men den är en liten sak om man är själv.

   Radera
  2. Är nog i en hyfsat säker bransch tror jag men att ta steget tar emot. Det tar emot pga det gamla vanliga: tid, energi och säkert nåt mer. Har kört på väldigt hårt nu i flera år med både jobb#1, jobb#2 samt småbarn!...

   Radera