fredag 12 juli 2019

Portfölj vs Index

Varför bryr man sig om hur portföljen presterar mot index?

Ja varför gör man det om man har en utdelningsportfölj med 100% utdelningsaktier. För syftet med dessa portföljer är att aldrig sälja utan bara köpa mera varje månad för att få mera i utdelning samt att investera utdelningen varje år i samma aktie eller i någon annan aktie men i samma portfölj fram tills att man börjar leva på sin tänkta utdelningsportfölj.

Läser ofta på sociala medier hur mycket deras portfölj avkastat jämfört med index men i själva verket så spelar ju inte det någon roll. Det är ju inte avkastningen i aktien du lever på om du tänkt leva på utdelningar för annars måste du sälja av själva avkastningen som aktien stigit. Så i verkligheten så borde ju alla jubla när börsen surar i stället för stiger. För när börsen stiger så blir oftast aktien dyrare samt att du köper den med mindre direktavkastning.. för istället köpa och jubla när aktien blir billigare samt att direktavkastningen blir högre.

Men det är även en stor risk med att börsen/aktien sjunker i värde/pris är att utdelningen förändras till det sämre i och med att aktien/bolaget tappar värde och då tappar utdelningsportföljen sitt syfte. Många bolag väljer att höja utdelningen varje år men det är ju oftast på grund av att aktien/bolaget stiger i värde/pris och för att behålla sina aktieägare väljer bolaget att även öka på utdelningen men vad händer då bolaget väljer att investera i bolaget istället för att öka utdelningen eller till och med sänker utdelningen? Många kliver oftast av för att utdelningen inte följer med aktien och söker sig till andra aktier med högre utdelning och förhoppning att de nya bolaget ökar sin utdelning med aktien.

Jag tror att den bästa portföljen är en mixad portfölj som innehåller svenska och globala billiga indexfonder, tillväxtbolag, high yield bolag och säkra stabila small, mid och large cap bolag som har låg utdelningsandel och därmed större chans att höja utdelningen varje år. Som jag skrev i tidigare inlägg som bland annat Atlas Copco som presterat så pass bra som den gjort fast den har låg direktavkastning. Under en 5 års period hat ATCO presterat bättre än många indexfonder.

Men har man som jag bara fonder (förutom XACT HDIV som jag ser som en fond med utdelning) i våra portföljer så är man mera brydd om hur portföljen presterar jämfört med börsindex. För tanken med fondportföljer om man tänkt leva på den är att man säljer av 3-4% fonder antingen varje månad, kvartal eller år. Eftersom fonderna (fondbolagen) inte delar ut sin utdelning de får från sina innehav (aktier) utan väljer att investera direkt i fonden så är index mera viktigt. När börsen surar så surar även fonderna jämfört med aktier som behåller sin utdelning. Därför kan det vara smart att inte bara ta ut 1 gång per år utan dela upp uttagen som jag beskrev. För har man otur så kanske du tar ut de 4% ur fondportföljen just på botten av börsen.

Ja vad är rätt eller fel. Det viktigaste är att man mår bra av sitt sparande och inte blir för girig och snål med sig själv för att leva ett friskt liv./Kör hårt och spara hårdare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar