söndag 2 juni 2019

Skanska

Många bolag har säkert jättefina hemsidor där dom försöker redovisa sin aktie och hur den går/gått över tiden. Många visar bara dagskursen och nästan ingenting annat. Försöker man hitta något om och när eller hur mycket i utdelning bolaget gett eller kommer att ge så hittar man väldigt sällan något. Ett av de bolag som visar ALLT är Skanska. Har inte sett någon annan som har så fin hemsida som Skanska. Man blir helt stum av beundran hur skickliga dom är som bolag och hur dom lyckas med allt egentligen. Har själv jobbat som både yrkesarbetare och tjänsteman på Skanska och det är lätt den bästa arbetsgivaren jag haft. Det är aldrig något bekymmer med något när det gäller utbildningar, personal eller arbetskraft. Skanska har dess värre inte lika höga löner som de andra byggbolagen men jag tror att de flesta som väljer att börja och även fortsätter efter många år är att de just är bekvämt och gemytligt att arbeta på Skanska. Skanska är även känt i hela världen jämfört med tex NCC, Peab och JM eftersom dom haft mycket utlandsarbeten förut och funnits i stora delar av världen. Har äldre bekanta som arbetat som asfaltarbetare kring Iran, Irak, Libyen och hela Mellanöstern. Ungefär i tid då Ericsson var stora även de utomlands och därikring.

Åter till hemsidan. Klicka på länken här nedanför så kommer ni till fliken Aktien. Där kan man laborera med aktiekursen, utdelningar, jämföra mot Peab, NCC, JM och OMXSGI.

Skanska aktiekurs

Här är en bild på totalavkastningen senaste 5 åren jämfört mot OMXSGI. (OMXSGI är hela Stockholmsbörsens aktier inkl utdelning)


Skanska aktien har totalavkastat inkl utdelning 22,8% senaste 5 åren jämfört med OMXSGI som avkastat ca 49,5% enligt grafen. Som ni ser så har aktiekursen åkt bergochdalbana men till slut så hamnar den på +0,3% under dessa 5 åren så här kan man se att utdelningen på 22,5% räddar aktiens avkastning. I år så sänkte Skanska sin årliga utdelning från 8,25 kr till 6 kr och därmed sänktes direktavkastningen med ungefär 27%.

Jämför man Skanska aktien som gått 22,8% senaste 5 åren mot Peab 73,9%, NCC 14,7% och JM -3,2% så är Peab den stora vinnaren senaste 5 åren. Denna graf är exkl utdelning.


Jag måste bara jämföra mot en indexfond som har historik 5 år bakåt..

Skanska 22,8% på 5 år inkl utdelning.

SEB Sverige Indexfond 49,22% på 5 år inkl utdelning.

(Portföljandel Skanska i SEB Sverige Indexfond är 1,0077% enligt fondtoppen.se.)

Jag håller mig till Indexfonder av enkel anledning...

Kommer hädanefter att börja leta och se hur andra bolag har med information på sina hemsidor om aktien och totalavkastning så jag kan fortsätta jämförelser med andra aktier i samma bransch samt hur de presterar mot indexfonder. Stay tuned.


/Kör hårt och spara hårdareInga kommentarer:

Skicka en kommentar