måndag 9 juli 2018

Fond eller inv.bolag?

Jag vet att jag hoppar fram och tillbaka hela tiden när det gäller investeringar. Ju mer jag läser desto mera förvirrad blir jag hela tiden känns det som. Nu senast är det just detta med förvaltningsavgifter på fonder.. Suck. Alla skriver i sina fina ekonomiböcker att "Akta er från fonder för att dom suger ut alla era pengar i avgifterna". Så jag tänkte att jag gör en liten jämförelse för att se hur det går för en av mina fonder mot att bara äga till exempel investmentbolag.. Det vanligaste och största investmentbolagen som ägs via Avanza är: Utan inbördes ordning är.

 • Investor
 • Industrivärden
 • Kinnevik
 • Lundbergföretagen
 • Latour
 • Svolder
 • Bure
 • Öresund
 • Ratos
 • Creades
 • Traction
Spiltan Aktiefond Stabil är en fin fond jag investerar i för tillfället och den känns stabil som namnet säger. Fonden har en avgift på 1,58% vilket är rätt så mycket men det är denna fond jag kommer att jämföra mot investmentbolagen vilket inte känns rätt i sammanhanget men det är där jag sätter in mina pengar i som gäller..

Länk till fonden. Spiltan Aktiefond Stabil (är inte sponsrad!!)


Tabeller visar att det är inte många som klår fonden på dessa 3 år förutom några bolag. Senaste året så är det bara Kinnevik som klår fonden. Även fast fonden har sina 1,58% i avgift så klår fonden det flesta investmentbolag på fingrarna. 

Klippte ut detta från Avanzas sida:

"Spiltan Aktiefond Stabil erbjuder en helhetslösning att spara i en bred och väldiversifierad portfölj med placeringar i börsnoterade kvalitetsbolag. Tyngdpunkten är på s.k. värdeaktier och investmentbolag. Placeringar i andra fonder och olika marknadsinstrument för att erhålla stabil avkastning sänker dessutom fondens totala risknivå. Fonden är helt oberoende av olika indexvikter. Målsättning för Aktiefond Stabil är att i första hand skapa en stabil positiv avkastning (7 % per år) och i andra hand gå bättre än jämförbara fonder/index".

När man läser detta så känns ju fonden som ett klokt val att investera i enligt mig.

Om jag investerat 100000 sek i fonden för ett år sedan så har mina pengar vuxit till 109780 sek inkl. alla förvaltningsavgifter. Hade jag däremot investerat i Ratos så hade jag bara haft kvar 76450 sek av dessa 100000 sek... En investering i en vanlig indexfond utan avgifter som tex Avanza Zero hade resulterat i en förlust på ca 2200 sek. All investering med fonder och aktier är ett litet lotteri enligt mig.. om man inte har tiden att sätta sig in i alla bolag man investerar i så är en eller flera fonder ett alternativ.

Det finns säkert en massa fina fonder där ute som är bättre och sämre i både avkastning och förvaltningsavgifter än just denna fond jag jämfört med men jag tycker att Spiltan har en sund filosofi i hur och var dom investerar pengarna.


/Kör hårt och spara hårdare
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar