Reklam från Fello

torsdag 26 april 2018

Fastighetsfond vs fastighetsaktier

Jag har en förkärlek till fonder eftersom jag ser att jag tjänar mera pengar i fonder men jag handlar hellre aktier för att det är roligare.. Det går riktigt inte ihop eftersom jag vill så klart tjäna så mycket jag bara kan tills pension 55. Har börjat spåna igen på fastighetsfonder vs fastighetsaktier. Har gjort för länge sedan jämförelser och ser att om jag hade investerat i fonder så hade avkastningen varit mycket högre.

Tänkte jämföra Länsförsäkringar Fastighetsfond A med några fastighetsaktier.

Det fastighetsaktier som är i ropet nu och som många äger är:

Fast Balder
Castellum
Hemfosa
Klövern
Diös
Hufvudstaden
Wallenstam
Kungsleden


Så här ser verkligheten ut. Inte många som klår fonden. 

Finns så klart massor av andra aktier men avgränsade mig till dessa.

För tillfället äger jag Castellum och behåller den ett tag till men jag har börjat köpa in mig i fonden istället för att köpa mera lösa aktier. Kommer bara ha kvar Akelius Pref mot fastigheter. Säljer även Klövern Pref.


/Kör hårt



3 kommentarer:

  1. Är utdelningar inräknade i din tabell?
    Poängen med fastighetsaktier är ju att de ofta har en relativt hög utdelning. I fonden återinvesteras den men inte om man jämför med aktiekurserna.
    // Erik G

    SvaraRadera
  2. Hej och ursäkta för sent svar. Ingen utdelning är med i tabellen. Räknade ut att om man skulle köpt fonder för 100.000 sek år 2013 skulle det ha t.o.m 2018 vuxit till 242.920 sek. Inköp 100.000 sek Castellum 2013 har till 2018 vuxit till 128.837 sek inkl utdelning.

    SvaraRadera
  3. Tycker jämförelsen känns märklig. Ta åtminstone ett investmentbolag som har ett bredare ägande och ett mer stabilt ökande substansvärde.

    Om du exempelvis hade köpt Investor för 100.000 i januari år 2013 så hade det ägandet varit värt närmare 230.000 i januari 2018 exklusive utdelningar på ganska många tusenlappar varje år. Med utdelningar inräknat hade ägandet i Investor slått dina fonder på 243.000

    SvaraRadera