fredag 15 mars 2024

Avanza eller NordnetJa vad är bättre för dig? 

För mig som bara har fonder så spelar det mindre roll var jag har pengarna eftersom båda plattformarna fungerar ganska lika på den fronten. Varför jag har största delen på Avanza är för att Avanza har enligt mig bättre börsskärm där jag kan modifiera den som jag vill med mina bevakningslistor på aktier, ETFer och fonder, vinnare och förlorare, nyheter och index på ett lättöverskådligt sätt. 

Skulle jag däremot ha utdelningsaktier eller ETFer så skulle jag nog byta till Nordnet. Definitivt om jag har merparten i utländska värdepapper då man får tillbaka källskatten nästkommande månad vilket är grymt med tanke på att på Avanza får du källskatten först året efter.

Har du utdelningar på 200 000 kr/år på Avanza och 100% utländska aktier så har du minst 15% dvs 30 000 kr på vift i ett helt år dvs nästan 2 månadsutdelningar. Visst du får tillbaka dom nästa år och så vidare men jag skulle vilja ha tillbaka källskatten så fort som möjligt och därför skulle jag välja Nordnet av den anledningen. 

Nordnet har även gratis courtage på månadsspar i vissa ETFer som tex JGPI vilket Avanza inte har. Så varje månad du får utdelningen så kan du egentligen skapa en evighetsmaskin som du inte behöver lägga tid på genom att återinvestera utdelningarna varje månad automatiskt via månadsspar. 

Ränta på ränta månad efter månad.. (valutaväxlingsavgift 0,25% tillkommer). 


Trevlig helg


/ Leva drömmen


 

3 kommentarer:

 1. Föredrar Avanza men vill och förutsätter de fortsätter förbättra annat än dessa ständiga ändringar ingen önskat eller behövt. Vill se dem få månadsvis återbetalning av källskatt på plats liksom gratis courtage vid månadsspar i vissa etf:er. Det bör vara deras högsta prioritet framöver.

  SvaraRadera
 2. Jag har också båda plattformarna, enbart fonder på båda. Gillar (eller är mest van vid) Avanza mest.

  Har även några småposter av aktier hos SEB sedan urminnes tider. Tror deras sajt ser likadan ut nu som den gjorde på 90-talet. :-)

  SvaraRadera
 3. Har båda, kan tycka att Nordnet har bättre handel men Avanza är roligare - mer information, bättre mer intuitiv design, och enklare översikt. Avanza verkar dock ha en mindre stabil plattform. Det finns prisskillnader o dessa påverkar vad som hamnar var. Storbankerna har förbättrat sig, främst med pris, däremot är de mindre visuellt tilltalande överlag.

  SvaraRadera