tisdag 12 mars 2024

Bolag ? vs indexfond

Jag är lite av en gnäll specialist känns det som ibland eller som vi säger här uppe en bakåtsträvare. Jag har lättare att skriva något som är negativt än positivt och varför det är så vet jag inte men det är nog ofta då jag läser något på sociala medier som får mig att fundera på -Hur tänker du nu och varför skriver du så? Oftast är det när någon skriver om eller rekommenderar ett visst bolag. 

Jag gillar utdelningsaktier men när jag läser där någon rekommenderar utdelningsaktier så då vaknar jag till och vill gärna jämföra. Jag skriver ofta att utdelningsaktier är bra för dom som har mycket pengar och känner sig vara i mål med tanke på kapital och är inte värst brydd om avkastning mera och nöjer sig med direktavkastningen. Är man däremot i starten av sin pengamaskin och vill ha avkastning för att bygga kapital så anser jag att man gör det snabbare med fonder än utdelningsaktier och det är precis det jag förespråkar för alla nybörjare. Gör det enkelt! 

Senast var det någon som rekommenderade en amerikansk utdelningsaktie och jag är inte sämre än att jag var tvungen snabbt googla på bolaget och se på avkastningen och jämföra mot en indexfond. 

Om jag rekommenderar något vilket jag sällan gör men Seeking Alpha för amerikanska aktier är ett måste. 

Bolaget vs index(fond)


Som ni ser så är det Totalavkastningen ni ser dvs inkl utdelning. 10 år är låst eftersom jag bara har gratis konto. 

På Avanza 10 år. 


Kom ihåg att jag gör inte jämförelser för att vara taskig mot någon eller att det är fel att investera i en viss aktie utan jag vill upplysa om att vill man ha mera avkastning så finns det andra alternativ. Är man däremot nöjd med direktavkastningen på ca 3,5% från bolaget så är det jätte bra och jag hoppas du får bra avkastning med aktien.

Även fast jag är nöjd med min tillvaro och mitt kapital så tar jag hellre lite mera avkastning än lite avkastning. 

Man behöver inte vara en raketforskare för att se att indexfondens avkastning är högre än aktiens och är man i början av sin karriär så är indexfonder oftast ett bättre och enklare val och det är DÄRFÖR det är viktigt att göra en jämförelse innan man köper något som någon annan rekommenderar. 

100 000 kr investerat på 5 år blir 113 840 kr för aktien och 200 000 kr för indexfonden. 

Diff på 86 160 kr på 5 år.

100 000 kr investerat på 10 år blir 187 100 kr för aktien och 511 360 kr för indexfonden. 

Diff på 324 260 kr på 10 år.

Självklart finns det inga garantier att nästa 5 och 10 år kommer se likadant ut men ser man på bilderna så finns goda förhoppningar och jag vet vad jag väljer. 

Jämför alltid innan du klickar på köp knappen och köp inte bara för att någon annan gör det! 
Se inte inlägget som råd eller rekommendationer utan gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


1 kommentar:

  1. Gillar också indexfonder, det brukar ofta bli bäst att köpa och behålla. Den enda problemet är att bestämma sig för vilket index man ska köpa. :-)

    SvaraRadera