fredag 5 augusti 2022

Fredagsfunderingar

Har snöat in mig på EV:s.. och kan fastna timtals i dessa tester som finns på bla Youtube där både företag och privatpersoner testar olika elbilar. Inte för att vi kommer köpa en inom en snar framtid.. men tycker om att vara i jour vad som händer i elbilsracet. 

Ett stort problem med elbil och att bo här uppe i Norrbotten är laddmöjligheterna som lyser med sin frånvaro och som inte är i närheten av antalet som finns neråt Sverige. Mitt arbetsdistrikt är hela Norrbotten (Norra Norrland) och under en dag kan jag köra upp mot 500 - 900 km. Inte så bara att hitta en laddstolpe och speciellt inte en med mycket mos i typ 150 kW. 

En annan sak man kan bli lurad på är kostnaderna att ladda dessa elbilar. Många tror tyvärr att det är billigt vilket det inte är men kan du ladda hemma varje dag för typ 1,5 kr/kW så är det enkelt och billigt men om du tvingas ladda på externa ställen så kan det faktiskt kosta mellan 7,30 kr/kWh och 8,70 kr/kWh enligt Teknikens Värld vilket innebär att man hamnar kring 15 - 20 kr/milen. Skulle någon av oss i familjen pendla varje dag (10-15 mil t/r) så är elbil det rätta med tanke på kostnader/mil. 

Den dagen då det finns 10st högeffektiva snabbladdare på minst 150 kW på varje bensinmack så kan det bli intressant och att kostnaderna inte överstiger en fossilbil per mil. 

 

Annars händer det inte mycket på varken köp eller sälj fronten gällande börsen. Känner mig lite omotiverad för tillfället och nöjer mig med att håva in aktieutdelningar för att snabbt häva ut fröna igen för nya äventyr. 

Har inte tänkt så mycket på sistone gällande aktier vs fonder vilket känns befriande men ändå har jag i bakhuvudet att indexfonder är det bästa för det flesta vad gäller enkelhet och avkastning. Får se vad som händer när börsen rasat färdigt om ett halvår typ enligt "experterna" på finanstwitter. 

En sak är säker gällande utdelningsaktier och det är att det är rogivande på något vis att få utdelningar när börsen är sur. Skulle inte alls kännas lika bra i detta klimat att vara all in fonder där utdelningar förhoppningsvis återinvesteras i nya aktier och inte i förvaltarens löner, bonusar och (företag) utdelningar. 


Avkastning TIN Ny Teknik ca 6% under 2021 (OMXSGI 39,43%). Total avgift 1,59% per år. Omsättning 306 mkr. Man kan se på allabolag.se att TIN grabbarna tagit en utdelning ur bolaget på 102 000 000 kr.. 

Går verkligen ingen nöd på grabbarna hur fonden än avkastar så länge alla småsparare luras vara med och sponsrar deras löner och utdelningar ur AB genom den höga totala avgiften i fonden.. en bunt skojjare i mina  👀 

En svensk indexfond avkastade ca 40% under 2021 i jämförelse. 2 kommentarer:

 1. Ja, du får väl skaffa lite solcellspaneler på huset också när den dagen kommer! Lite jobbigt på vintern uppe i norr dock ;)
  Oj där ser man! Visste inte att de håvade in så mycket pengar! Lite chockande faktiskt. Tur att man gjorde sig av med alla dyra aktiva fonder förra sommaren. Håller mig till mina billiga indexfonder istället - tråkigt men funkar för oss!
  //Sparpatrullen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt otroligt vad dom tjänar på förvaltningsavgifter och småsparare. Utdelning från AB är väl en stor anledning varför många nya fondbolag ploppar upp stup i kvarten.. Alcur fonder tog ut en utdelning på 234 mkr!

   Radera