tisdag 3 maj 2022

MA200

Säga vad man vill om teknisk analys och MA200 men jag kommer börja lägga mera vikt på hjälpmedlet. Har läst klart Kavastus bok del 1 nu och studerat ett tiotal aktier och blir mer och mer övertygad. 

Många har faktiskt MA200 som en köp och sälj indikator vilket inte alls är dumt och ett väldigt enkelt hjälpmedel. MA200 kanske inte fungerar på alla aktier beroende på hur volatila det är. Ju mera volatil aktie ju lättare är det att man köper eller säljer bort sig i vollan i onödan. 

Många aktier kan dansa många gånger precis kring linjen och då ska man vara lite mera på tårna och inte kanske sälja på en gång utan avvakta och se vad som händer. 

Om vi tar investmentbolaget Latour som exempel. 


Grafen visar senaste 10 åren. 

Som ni ser från 2012 så har kursen varit många gånger kring MA200 men inte riktigt brutit igenom med kraft. 

Senaste gången aktien skär MA200 är i jan 2022 kring 303 kr och är fortfarande under. Idag är aktiekursen på 233 kr. 


Många skulle nog anse att varför inte köpa nu? Ja varför inte, men aktiekursen kan sjunka ännu mera. Det svåra och tråkiga är att ingen vet något om framtiden men det jag vet är att man behöver inte vara hela tiden investerad i marknaden. 

Kan även visa fastighetsbolaget Balder som korsade MA200 på 606 kr och idag är kursen på 468 kr. 


En chansning kan många tycka med ett sälj på 606 kr men som ni ser så funkade det denna gång och på det tiotalet andra aktier jag kikat på. Kan ibland vara värt lita på en indikator.

Vinnaren i längden enligt många är den som bara ligger på köpsidan men pengarna räcker för det flesta oftast inte så länge som man vill och vad som kan hända många är att det blir ett tryck på säljknappen på botten för man vill inte tappa för mycket kapital i nedgången. Många kanske redan nallat på krediten eller behöver pengarna inom kort.. en margin call! 

En sådan gång kan det vara skönt att slippa själv ta beslut och förlita sig till en indikator som även är helt gratis.. 

Jag missar hellre köpa en botten än köpa hela nedgången och få slut på kapital.  

MA200 kan man även använda på fonder. Nedan är på AMF Småbolag

Kom ihåg att det är mina tankar och funderingar som jag skriver ner och därmed inga rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper! 


2 kommentarer:

  1. Hej, är trenderna från Avanza ? Hur får du in MA200 för fonder där?

    SvaraRadera
  2. Såg nu, står ju investing.com längst ner i hörnet vid den trenden

    SvaraRadera