fredag 18 februari 2022

Fredagsfunderingar

Äntligen fredag tycker nog många. Jag som arbetar hemifrån spelar det mindre roll vad det är för dag. Skillnaden är bara att frugan och barnen är mera hemma vissa dagar 😉😂 (läs lör-sön)

Skulle du investera likadant om du inte var inne i olika Facebook forum eller på Finanstwitter? Skulle din portfölj vara uppbyggd på samma sätt? Jag tänker på alla de som följer någon annans beslut i val av aktier eller fonder. Läser alldeles för ofta folk som ryggar andra bara för att de själva inte gjort hemläxan och förlitar sig på att den okända personen ska veta bättre än dig. Jag tänker tyvärr på alla hausare av tillväxtsaktier, förhoppningsbolag ja alla bolag med eventuella vinster flera år framför sig som eventuellt aldrig blir till vinst för bolagen. Lätt att sitta här och nu och skriva om det men alla bör och ska ta sina egna beslut och då först kan man klaga på sig själv och inte på någon annan person som du inte vet vem det är. 

När marknaden och börsen surar som nu så är tonläget mycket hårdare på sociala medier och man törs knappt tweeta något eller svara på någons tweet utan att en tredje person hoppar på och försvarar sina val av aktier med blod, svett och tårar (för jag har inte valt fel aktier). Är man känslig så bör man nog inte vara på finanstwitter dagar som dessa. Även fast en del ligger i rejäla snedgungor så ska man inte behöva försvara sina egna beslut och inte bli påhoppad på grund av sina val så länge du gjort valen själv. 

Läser även lite för ofta där vissa säger att "det är lugnt, sitt still i båten vi reder ut detta, snart stiger den 100%" när vissa aktier rasar -30%. Jag hoppas verkligen att alla reder ut detta men vi ska inte vara så säkra på att kursen når någonsin mer dit där den var vid årsskiftet eller så kan det ta väldigt många år dit. Många tror tyvärr att bara för att aktiekursen var på 550 och nu på 300 så kommer vi vara där uppe snart igen. Jag tror man ska vara lite pessimistisk i sina investeringar men vara realistisk och inte tro en massa saker. Tror gör man bara i kyrkan.. Alla gör fel någon gång i sina investeringar men du ska kunna stå för dom själv. Det jag även märker är att de flesta inkl mig själv har svårt med att ta hem vinster vilket ÄR svårt på grund av att ingen vet egentligen när aktien är på topp och är på väg ner mot en bear trend. Men ibland kan det vara värt att skala av när det gått bra i flera år/månader vilket jag lyckades med runt nyår men ångrar bara att jag inte sålde mera. Shit happens! Finns annars massor av teknisk analys till detta men är man tex utdelningsinvesterare så bryr sig många alldeles för mycket av vissa "svammel" nyckeltal som YOC eller GAV och då vill man inte sälja! Är man däremot investerare med mera vanliga aktier så är det ett ypperligt tillfälle att använda sig av dessa verktyg. 100% rätt hade varit att sälja allt 7 januari i år när kursen går under EMA20. Vi får se när kursen börjar närma sig EMA20 underifrån vilket indikerar köp. Ett val jag gjort i år är att inte lyssna på en enda finanspodd för att slippa bli påverkad. Alla poddare tror ju ändå bara en massa saker utan att veta och det kan påverka mig att göra dumma beslut vilket innebär att jag gör något som någon annan vill att jag ska göra. Jag vill ta mina egna beslut för att kunna bli en bättre investerare och med detta så kommer jag börja lita mera på tex EMA20 och på mina egna val. Samma på finanstwitter så får man solla bland alla tips och rekommendationer. 

Hur ofta vill man få utdelningar och vad är mera rätt än det andra? En del vill få utdelningar varje månad och helst varje vecka och en del en gång per år. Pratas en del om detta nu på finanstwitter och jag lägger mig platt och är nöjd när det väl kommer och bryr mig inte så mycket vilken månad men försöker sprida så gott det går. En fördel med att få ut allt tidigt på året är att du själv kan välja när du gör dina återköp. Med denna start på året så hade man önskat få ut alla utdelningar idag om detta är dippen på året men det kan även vara en fördel att få det mera spritt över året beroende på hur marknaden ter sig framöver så jag tror det bästa är att få utdelningar varje månad. Marknaden kan som många podda.. ja mena experter tror dippa ännu mera Q2-Q3 och då är det bra med utdelningar i alla kvartal. Så hugget som stucket. 

Trevlig helg

/Leva drömmen


2 kommentarer:

 1. Hallå LD! Det var många bra tankar i detta inlägg. Grattis även till ditt äldre inlägg om att du nått FIRE om du vill, härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kalkyl.
   Just FIRE om jag vill känns bara helt upp och ner på ett positivt sätt och enormt härligt veta att jag kan logga ut när jag vill. Har arbetat hårt för detta och kommer arbeta minst 1 år till men mest troligt 2 år på grund av mina kontrakt. Sen får vi se vad som händer. Lutar åt att köpa en husbil och börja spåna på olika Sydeuropa rutter över vår svenska vinter.

   Inlägget kan kännas som backtrading men mycket av årets ras går att förhindra om man vill med hjälp av en del verktyg. Men svårt om man är utdelningsinvesterare som jag nu blivit eller egentligen inte. Man kan kliva av aktier i nedgång och kliva på igen vid styrka men då bör man nog hålla sig till ett mindre antal bolag i portföljen.

   /Leva drömmen

   Radera