måndag 18 oktober 2021

Hur många bolag ska man äga?

Ja det är den stora och ständiga frågan och det finns väl inget svar utan alla har sina egna investeringsmetoder och filosofier. 

Istället för att ta in alla intressanta bolag så brukar jag alltid jämföra mot någon annan intressant aktie eller fond jag redan har i portföljen. Visst kan man ta in massor av bolag på må få och hoppas att den nya kan vinna över den andra. 

Ett bolag som jag verkligen gillar är Investor som många andra. Bara på Avanza finns det drygt 330 000 ägare av A och B aktien och det är oftast det bolaget jag jämför mot. 

Nu under helgen läste jag ett intressant inlägg på Twitter om Dometic. Jag har bolaget i portföljen och visste på ett ungefär vad dom gör men lärde mig otroligt mycket mer efter jag läst inlägget samt fick mera intresse att läsa på mera under helgen. Kan bara säga att bolaget är mycket intressant. Läste någonstans även att bolagets VD blir väldigt besviken om inte bolaget dubblar försäljningen och aktiekursen vilket får mig att gilla VD:n och bolaget. 

Men hur har avkastningen sett ut jämfört med Investor?

Historisk avkastning säger ju ingenting om framtida avkastning men jag gör mina jämförelser ändå för att se hur landet ligger till. Visst kan jag äga Dometic men hur länge till och när kommer Dometic börja avkasta mera än Investor. Så tänker jag iallafall och lite därför jag inte har 100 bolag i portföljen. Jag sållar ofta bort bolag med lite sämre avkastning bara för att ha en större position i den lite bättre. Vill jag ha 100 bolag så väljer jag hellre en indexfond eller ännu hellre en småbolagsfond. Rätt eller fel men så gör jag. I senaste halvårsrapporten var innehavet i Dometic ca 1,62% av AMF Småbolag

Så i detta fall äger jag Dometic dubbelt vilket jag inte heller gillar så får se hur länge till den finns i portföljen. 


/Leva drömmen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar