måndag 21 juni 2021

Utdelning vs sälja

Go dag!

Får fortfarande en del mail då och då och det är jag superglad över. Märkt att frekvensen i mailkorgen oftast ökar då jag nämner orden utdelningsaktier, fonder och avkastning i samma inlägg. 

Härom dagen fick jag en fråga om varför jag räknar med att bara få 3-6% i avkastning från utdelningsaktier men däremot 10-20% från fonder eller "vanliga" aktier. 

En kort beskrivning

Utdelningsaktier

Varför en del väljer just att investera i utdelningsaktier är på grund av själva utdelningen bolagen delar ut till dig som aktieägare. Är utdelningen (direktavkastningen) 3% så får du inte mera även fast aktiekursen går upp 15% om du inte väljer att sälja aktier vilket man inte bör göra eftersom då fallerar själva iden med att äga utdelningsaktier. Ju fler utdelningsaktier ju mer i utdelning. 

+ Du slipper sälja aktier. 

+ Utdelningar sker automatiskt.

+ Du får oftast samma utdelning även fast aktiekursen dippar tillfälligt. 

- Du får "bara" själva utdelningen (direktavkastning) i pengar. 

Utdelningsaktier

Investerat 1 000 000 kr 

x-dagen 950 000 kr

Utdelning 5% = 50 000 kr

Summa 1 000 000 kr

Även fast aktiekursen dippar på x-dagen med samma summa som du får i utdelning så stiger aktiekursen oftast till samma nivå kort efter. Du bör hamna inom kort på samma investerade summa plus utdelning = 1 050 000 kr. 


Aktier / Fonder

Investerar man i vanliga aktier eller fonder så får du ingen utdelning utan du får själv sälja av aktier eller fondandelar om du vill få ut pengar som aktieägare. Om du har denna investeringsmetod så får man försöka hitta aktier eller fonder som ger dig en avkastning som är högre än de du skulle få ut i utdelning från utdelningsaktier. Med denna metod är du beroende av att avkastningen (aktiekursen) ökar för varje år eftersom du måste sälja aktier för att få ut pengar. 

+ Oftast högre avkastning än utdelningen från utdelningsaktier. 

+ Automatiskt månadssparande till fonder. 

- Du kan behöva sälja till lägre aktiekurs då priset går ner om du inte har lagt undan för börsnedgångar.  

Aktier / Fonder

Investerat 1 000 000 kr 

Sälja 5% = 50 000 kr

Summa 950 000 kr

För att kompensera uttaget så är du beroende av att kursen ökar med mer än 10% för att komma tillbaka till samma nivå som innan uttaget så att du kan fortsätta ta ut 5% nästa år igen osv. 

950 000 kr + 10,6% avkastning = 1 050 700 kr


Hoppas denna förklaring hjälpte till att förstå skillnaden och fortsätt maila nyfikna frågor. 


/Kör hårt men spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar