tisdag 8 juni 2021

Gör som jag.. (Spiltan)

..och jämför ditt eventuella aktie eller fondköp med en indexfond eller en favorit fond. Jag har några favoriter men den som jag gillar mest är Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Jag lyssnar grymt mycket på poddar speciellt nu när jag åker bil runt om i Norrbotten och kom och tänka på fondförvaltarna i Coeli Global Selektiv. Har nyligen hört grabbarna i två poddar där de nämner varje gång att de har världens bästa bolag i sin portfölj enligt dem. Jag skulle vilja säga att vi har redan världens bästa bolag i Sverige om vi jämför fonden mot våra investmentbolag. 

Kanske inte en rättvis jämförelse men det vi alla är ute efter är 

T O T A L A V K A S T N I N G

och då spelar det mindre roll vilket index fonden följer eller bransch. Inte för mig i alla fall. 

Coeli fonden har fina innehav men att gå ut och skryta om sina innehav och få smisk av en svensk investmentfond men en förvaltningsavgift på blyga 0,26% vs 1,80%

Teknik har gått svagt nu ett tag och fonden har ca 30% av kapitalet där men fondförvaltarens uppgift är att ta hand om våra pengar och ge oss en bra avkastning vilket de gör men inte nog.

Hur fin Coeli fondens innehav än är så skulle inte jag investera mina pengar där. Jag sätter in mina kaniner i Spiltan fonden.

Avkastning

I år


1 år


3 år


Max


Alla gör sina val i livet och tycker att Coelis avkastning är bra nog men jag får bättre avkastning med Spiltan fonden. Sen finns det massor av andra fonder som ger mycket bättre avkastning än Spiltan men till högre risk enligt mig. Jag vill leva enkelt och därför investerar jag enkelt! Enkelt är ett bra och underskattat ord. 


Spiltan vs andra branscher


Fastigheter

En bransch som går bra nu och gjort det ett tag är fastigheter och en fond som följer indexet är Länsförsäkringar Fastighetsfond med en förvaltningsavgift på 1,49% vs 0,26%. 

Många som tittar på grafen tycker nog som jag att wow fonden har ju avkastat ca 45% senaste året vilket är grymt bra. Men jämför vi den mot Spiltan fonden så ser vi att den enkla fonden har bättre avkastning i år, 1 år, 3 år och 5 år.


Ny Teknik

En annan poppis bransch är ny teknik som har det lite tuffare nu senaste månaderna. Jämför vi Spiltan fonden mot Swedbank Ny Teknik med en förvaltningsavgift på 1,44% vs 0,26% så ser vi att även där är den enkla fonden bättre avkastningsmässigt senaste 1 mån, 3 mån, i år, 1 år och 3 år. 


Hälsovård

Branschen hälsovård blev väldigt i ropet under Corona pandemin men som nu senaste månaderna svalnat av. En fond som följer hälsovård är Handelsbanken Hälsovård Tema med en förvaltningsavgift på 1,56% vs 0,26%. Här har Spiltan fonden klart bättre avkastning rakt av under alla tidsperioder mellan 1 mån och 5 år. 


Hållbar Energi

Branschen var väldigt mycket i ropet från Corona dippen och fram till februari då den steg nå kopiöst och en fond som följer det indexet är Handelsbanken Hållbar Energi med en förvaltningsavgift på 1,66% vs 0,26%. Spiltan fonden har bättre avkastning sedan fondens start men tittar vi på kortare perspektiv så har fonden presterat bättre. 


Slutord

Vad kan vi dra för slutsatser från det här jämförelserna?

Vi kan säga att börsen, alla branscher och alla index går upp och ner i det korta och i det långa loppet. Är man långsiktig i sitt sparande vilket kan vara svårt men OM så är faktiskt Spiltan fonden riktigt bra för alla att ha i sin portfölj. Kanske mest som en bra och stabil bas men även som den stora huvudfonden i portföljen. Jag kommer att äga Spiltan fonden for ever och i skrivande stund så utgör den 40% av portföljen.  


/Kör hårt men spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar