onsdag 15 januari 2020

Hög DA eller tillväxt del 2

God förmiddag

Har fått utöver kommentarerna i förra inlägget även lite respons och frågor via mailen. Jag ska försöka förklara enkelt med ett kort inlägg och visa en ny graf på hur utdelningstillväxt kan klå lite högre direktavkastning över tid.

Om man är lite yngre än vad jag är och har längre tid på sig att vara på börsen så vinner utdelningstillväxt över lite högre direktavkastning över tid. 

Grafen nedanför visar att bolag med till exempel en:

Direktavkastning på 2% och en utdelningstillväxt på 15% kommer i kapp den högre direktavkastningen efter 16 år och ökningen växer därefter varje år ganska ordentligt. 


Så har man tiden framför sig så anser jag att man ska söka efter bolag med hygglig direktavkastning och hög utdelningstillväxt istället för att satsa direkt på hög direktavkastning/utdelning. Den höga tillväxten gör att din investering kommer att vinna. Se bara efter 20 år så har du mellan dessa två jämförelser ca 66% mera avkastning med lägre DA och högre utdelningstillväxt.


/Kör hårt och spara hårdareDetta inlägg är mina egna tankar och funderingar och det kan finnas fel så gör alltid dina egna analyser och uträkningar. 

1 kommentar:

  1. Du förbi ser helt den värdetillväxt som man får förmodar har hänt i den underliggande aktien. Tänker man att utdelningspolicyn är oförändrad (t ex dela ut 50% av sin vinst över en konjukturcykel) så är ett bolag som lyckats ökr sin utdelning med 10-15% per år över 10-15 år väldigt mycket mer värt än ett bolag som endast ökat med utdelningen med 5%.

    SvaraRadera