tisdag 26 november 2019

Låg da vs hög da.

God förmiddag

De vanligaste som utdelningsinvesterare är att du någon gång kommer att få din framtida lön från aktieutdelningar istället för "arbetande lön". Många har som jag redovisat i sina bloggar hur det fungerar och hur mycket investerade pengar du behöver för att få den summa per år du behöver för att gå runt så jag tar inte upp det nu i detta inlägg. Läste på Twitter i helgen att många utdelningsinvesterare försakar bolag/aktier som har låg direktavkastning för att istället satsa på aktier med hög direktavkastning och låg kurstillväxt. Det här är nog det vanligaste inom denna genre.

Exempel kan vara bolag som Enbridge där du oftast har hög direktavkastning (5,86%) men lägre kurstillväxt. Detta bolag har en kurstillväxt på -20% senaste 5 åren jämfört med Mastercard som många har i sina plånböcker som vuxit med nästan 240%. Totala avkastningen mellan dessa 2 bolag hamnar för Enbridge på 7% och Mastercard på 250%. Ja ni ser själva hur tokigt det kan vara..
Det jag försöker säga är att varför ändrar sig inte folket. Det behöver inte vara så svårt om man bara är villig att ändra sig och strunta i själva begreppet "utdelningsinvesterare" och ändra ordet till bara investerare där du kan ha både aktier med hög avkastning och till och med indexfonder som presterar mycket bättre än många hög utdelande bolag.

Jag håller just nu som jag skrev igår på med att försöka få fram bolag med hög kurstillväxt istället för att ramla ner i fällan där jag varit som utdelningsinvesterare..

Jag investerar hellre i indexfonder än bolag med dålig totalavkastning.. för jag är rädd om mina investeringar och vill nå mina mål genom att känna "det gjorde jag bra" som lyckades hitta dessa bolag och för att jag inte följde strömmen där alla investerar i samma bolag samt att jag ska kunna lämna över portföljerna till mina barn när jag inte själv behöver pengarna mera../Kör hårt och spara hårdare
Gör alltid din egen analys och ta inte rygg på andra.. Se inte detta som råd!

2 kommentarer:

 1. Hej jag är en utdelningsinvesterare. Jag bryr mig mycket lite om totalavkastningen för mina innehav.

  I princip betraktar jag mina innehav som en "svart låda" varifrån jag får månatliga kontinuerliga utbetalningar i kontanter. Låt säga att jag ett år får 300kKr i kontanter, nästa år kanske 340kKr, nästa år 384kKr osv osv. Kontanter som jag kan använda när jag lever mitt dagliga liv.

  Du får nog helt enkelt acceptera att människor kan vara olika och därmed resonera olika kring detta.

  Men när du väl kommer på detta med att "få fram bolag med hög kurstillväxt", dvs kan förutsäga bolag som kommer att ha en kurstillväxt på 250% de närmaste 5 åren, är det troligtvis många som är intresserade av den informationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren.

   Om man tar mitt exempel vilket självklart inte innebär att alla utdelningsinvesterare gör fel utan det jag menar är att jag anser att det är tokigt att investera pengar och att stanna kvar i aktier som i stort sätt underpresterar index och avkastar inte mera än utdelningen i sig. Den går till och med sjukt mycket sämre än indexfonder. Om man tar dessa 2 aktier som exempel så har man missat ca 240% totalavkastning under dessa 5 åren om du bara ägde ENB. Om du investerat 100´ var i båda aktierna så har MA ökat med 250 000 kr under dessa 5 åren istället för 7000 kr. Jag säger inte att det är lätt att hitta dessa 250 procentare, tvärtom, men att sälja aktier som går mycket sämre än indexfonder är däremot lätt. Sen finns det ju massor av bra utdelningsaktier som presterar grymt bra. Allt är en balans och det viktiga enligt mig är att sälja bort det som inte presterar..

   /Leva drömmen

   Radera