söndag 6 januari 2019

Hur lägga upp 2019?

Sitter här nu framför datorn som jag ofta gör och filosoferar och funderar lite på hur jag vill bygga mina/våra portföljer för 2019. Ena hjärnhalvan tycker att jag ska sälja alla fonder och bygga upp en aktieportfölj som förut. Den andra säger att jag ska fortsätta med fonder eftersom jag har bättre avkastning över tid med fonder samt att jag känner mera lugn när börsen är volatil. Ja detta är inte lätt. Kanske jag ska ha 50/50 men det är ju inge kul..

Alternativ 1.
Om jag bara skulle köra på aktier så håller jag på att knåpa ihop en eventuell portfölj som just nu ser ut som nedan. Jag är inte den som har massor av aktier utan jag anser att ett fåtal räcker, runt 10 st. Om man som många andra utdelningsjägare väljer att ha ca 40-50 aktier så tycker jag att det är lika bra att fortsätta enbart med fonder som jag gör idag.


Jag har försökt dela upp bolagen ungefär som jag skulle göra om jag väljer denna investeringsmetod det vill säga:

 • Fastigheter
 • Dagligvaror/mat
 • Bank
 • Skog/papper
 • Finans/försäkring
 • Bygg
 • Telekom
 • Utländska bolag
  • Finans
  • FastighetAlternativ 2.
Om jag däremot väljer att fortsätta med fonder så håller jag mig till dom som jag redan har. Kan tyckas lite tråkigt men jag har ganska fullt upp med jobb nu eftersom jag valde att köra eget sedan februari 2018 som konsult inom bygg och anläggning.

Jag har även öppnat en företagsägd kapitalförsäkring dit jag kommer att trycka in alla överblivna pengar. Strategin är inte klar ännu vilket alternativ jag väljer.

Fondportföljerna kan ni se i flikarna här ovanför.


/Kör hårt
5 kommentarer:

 1. Imponerande siffror verkligen, kul att jag hittade hit till din blogg. Får se till att lägga till den i min blogglista, du får gärna göra detsamma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt. Skriver inte så ofta men lite då och då. Ska kika till din sida och lägga till den.

   Radera
 2. Hej.
  Tråkigt är bra! Ju tråkigare desto bättre brukar man ju säga åtminstone om enskilda bolag. Jag tycker ändå du har kommit rätt långt i dina funderingar fonder vs aktier. Men ändå, om du är helt nöjd med dina fondplaceringar varför byta till aktier? Och jag blir inte klok på ditt resoneman att 50/50 skulle vara tråkigt? Förklara gärna.
  Själv kör jag bägge men inte 50/50 utan det har blivit aktierna som har övertaget.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag egentligen menar är att antingen eller dvs fonder eller aktier. Om jag väljer aktier som jag tycker är roligare så kommer jag inte ha tiden som krävs för att hålla koll på alla innehav. Då är fonder faktiskt lite mera lugnt, jag behöver inte logga in på Avanza varje dag för att se hur marknaden rör sig. Jag tror att jag håller mig till fonder..

   Radera