Reklam från Fello

söndag 8 september 2024

Bra och sämre aktie

Ett inlägg som väcktes av en tweet nu på morgonens X läsande.

Har påpekat många gånger och det är inget nytt att många som är utdelningsinvesterare stoppar huvudet i sanden likt strutsen när det gäller aktiekurser. 

Många tänker bara på själva utdelningen och så länge den behålls eller växer så bryr man sig inte om aktiekursen vilket för mig är insane. 

Det rätta enligt mig borde vara att någonstans mellan aktiekurs och utdelning går det en (balans) linje som vi kan kalla för +/-0. För det spelar ju ingen roll om utdelningstillväxten är några % per år om aktiekursen sjunker några % per år och har man otur så sjunker aktiekursen mera och då är avkastningen fort på minus. Alla som är utdelningsinvesterare har garanterat ett redigt kalkylark där många minutiöst uppdaterar och fyller i rätta värden vilket innebär att alla även har stenkoll på avkastningen inkl utdelning och därmed har bra koll på avkastningen hoppas jag. 

Har många gånger rekat om Seeking Alpha som är gratis och där hittar du i stort all info om amerikanska aktier. 

Ska visa en riktig suris som jag tyvärr ser bland portföljer och det gäller inte bara denna aktie utan många liknar denna resa. 

Tyvärr kan man bara se grafen 5 år max som gratis användare. 


Total Return betyder totalavkastning dvs inkl utdelningar. 



jämfört med denna aktie



Bilden nedan visar tydligt skillnaden på en bra aktie vs en dålig aktie och med Seeking Alpha kan man screena fram "bra" aktier enkelt. Här kan vi även se utdelningstillväxten (Div Growth) på 3 och 5 år. 



Realty Income och många många andra aktier i samma härad har tyvärr sämre avkastning senaste 5 åren än svenska räntefonder.



Kom ihåg att jag drar inte alla utdelningsinvesterare under samma kam utan det viktiga med all typ av investering vare sig det är via utdelning, tillväxt eller fonder så gäller samma princip. Vi är väl alla ute i börsdjungeln av en orsak?      P E N G A R!

För varför annars har vi denna intresse för börsen? Inte är det som många hävdar en hobby som får kosta pengar när orsaken är att man ska tjäna pengar. Sen kan man inte alltid förutse vad börskrascher, pandemier, krig och dylikt orsakar din portfölj men det vi kan göra är att alla tar sitt ansvar och försöker göra sitt bästa med val av aktier och fonder. Det som tyvärr är en stor akilleshäl för många är att man inte kan sälja en förlust dvs en dålig investering eller inse sitt misstag och tror att man kan ta igen förlusten med tiden.. Visst kan Realty vakna ur koman nu när räntor sänks men har man varit investerad i O sedan Corona dvs snart 4,5 år sedan så har man tappat ordentligt med avkastning eller närmare 90% enheter (CAGR 13,7%) senaste 5 åren till index som du lätt hade kunnat vara investerad i via en indexfond. 

Jaja det kanske är en hobby för många men jag är inte investerad på börsen av den orsaken. 

Tack för mig

/Surgubben


  

tisdag 3 september 2024

Augusti 2024

 

Redovisning Fonder och Avkastning 
Augusti 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • Länsförsäkringar Global Index
  • Länsförsäkringar USA Index
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag






Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden Länsförsäkringar Global Index så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Inga större förändringar under augusti månad i portföljen. 

Är nöjd med fördelningen 80 globalt / 20 sverige. 



Fonder:

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.