fredag 9 februari 2024

Aktiespararna Direktavkastning B

Har nämnt fonden på bloggen förut och jag har fastnat för den på något underligt sätt utan att egentligen veta varför. Jag äger inte fonden men jag följer den lite då och då av nyfikenhet. Fonden har ändå en rätt fin uppställning av stora välkända innehav vilket bådar gott men alltid surt när bolag sänker eller slopar utdelningen. 

Vad jag kan tycka är synd med fonden är att den inte balanserar om i portföljen oftare än en gång i mars varje år. Det som händer med fonden är att den tappar enorma mängder avkastning i och med slopade och sänkta utdelningar men även rasade aktiekurser. Tycker att dom borde göra en revidering åtminstone varje halvår men helst varje kvartal och att fondbolaget bör klippa navelsträngen ganska omedelbart i stort sätt direkt när något händer med innehaven.   

Förutom SBB och Intrum som slopat utdelningen helt så finns några som sänkt utdelningen för 2024 och det är Billerud med -73%, JM med -79%, SSAB med -43%, Stora Enso med -83% och Boliden med -72%. 

För att fonden ska kunna täcka upp dessa fallna "hjältar" så räcker det inte med utdelningsökningarna från resterande "gröna" innehav utan fonden behöver ta in nya innehav som kan täcka upp glipan och vilka dom nya blir vet vi inte förrän i mars då revideringen sker. Har mailat Cicero fonder, Aktiespararna och frågat på X ett antal gånger men helt knäpptyst. 

Så här ser utdelning ut för 2024 vs 2023 


8/21 röda som sänkt eller slopat utdelningen 📉

4/21 gula som behåller samma utdelning 🤷‍♂️

9/21 gröna som höjer utdelningen 📈

Totala mängden utdelning i kronor har minskat från 157,77 kr till 122,57 kr. Minskning med -22,3%. 

2023 års utdelning låg på 7,23 kr per andel vilket gav en direktavkastning på 5,8%. Årets utdelning får vi vänta med till Juni innan vi vet men 5,84 kr som det är i skrivande stund räcker inte mer än till en direktavkastning på 4,7%. 


Kommer vi få se en rejäl sänkning av utdelningen i år eller lyckas dom fixa detta. Dom har en del att ta tag i gällande innehaven för att täcka upp förlorade utdelningar och aktiekurser? Om det skulle visa sig att det blir en sänkning mot 4 - 4,5% så anser jag att det finns bättre utdelande indexfonder som  

 • Handelsbanken Sverige 100 Ind Crit B1
 • SEB Sverige Indexnära B 
som båda har som mål att leverera kring 4%.  

Vad finns det för bolag som kan vara av intresse?

Kravet som fonden håller sig till är att dom har att välja på de 60 mest omsatta på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning. Hur och var kan man se det? 

Konsultbolag? 

Här finns det några intressanta high yield men dom flesta har tyvärr lite låg direktavkastning för att täcka upp glappet eller för litet börsvärde. 

Fastighetsbolag?

Nää tror inte det. Är bara Cibus som ligger över 4% men inte aktuell. 

Byggbolag?

NCC kan vara ett alternativ..

Papper/skogsindustrin?

Nordic Paper kanske men njaa

Annat?

Täcka upp med preffar? 

Avanza, Nordnet, Bilia 
2 kommentarer:

 1. Ja det är trist med utdelningssänkningar. Har drabbats en del av ovan nämnda. I vissa fall är det inte helt korrekt att de sänkt med så mycket, t.ex. Boliden där förra året innehöll en fet extrautdelning. Men oavsett extrautdelning eller inte vill man ju helst se ökande utdelning varje år.

  Det har ju varit ett svårt år detta 2023, katastrofåret 2023 är min benämning. Hoppas att 2024 blir bättre men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För fondens bästa hoppas vi att dom hittar bolag att investera i för annars lär det bli en utdelningssänkning vilket inte bådar gott för fondens framtid. Finns annars likvärdiga fonder som har bättre totalavkastning.

   Radera