lördag 14 oktober 2023

Vad händer när man säljer fondandelar

Jag tycker det är jättesvårt att få ut det man har i huvudet och hur man tänker i skrift. Skulle jag vara duktig på svenska ord och det svenska språket skulle det gå mycket bättre. Jag har till exempel försökt förklara skillnaden mellan att få utdelningar från utdelningsaktier och att sälja fondandelar men läser alldeles för ofta på X hur många som får tankevurpor när de försöker tänka rätt och förstå skillnaden. Den vanligaste tankevurpan är att säljer man fondandelar så kommer pengarna ta slut och visst det stämmer om man inte får någon avkastning dvs att fonden går flat +/-0 som ett konto utan ränta/avkastning.  

En aktiefond får sin avkastning genom sina innehav dvs aktier som tex. Volvo, ABB, Investor som stiger i aktiekurs, värde. Aktiekursen stiger och skapar därmed avkastning. 

Har du ett enda innehav i en aktiefond och aktien stiger 1%, 10% eller 25% så stiger även fonden med samma. Har du 50 innehav i fonden så räknar fonden ut ett snitt på alla 50 innehaven. Enkelt va! 

En aktiefond får sin avkastning genom sina innehav (aktier) 

och samma samma gäller då om du har bara aktier i din aktieportfölj. 

Aktiefond = Aktieportfölj = Portfölj med aktier

En till förklaring

När man köper eller månadssparar i en fond så får man ett antal fondandelar per summa pengar. 

Tex Spiltan Aktiefond Investmentbolag har en NAV-kurs på 630,36 SEK i skrivande stund. 

Köper du för 10 000 SEK så får du 10000/630,36 = 15,864 fondandelar. 

NAV-kursen ändras dagligen beroende på hur innehaven i aktiefonden utvecklats. 

Senaste 5 åren har fonden en avkastning på 102,38% vilket betyder att insatta pengar för 5 år sedan har vuxit dryga 100%. 

Man kan även ändra i Grafinställningar så man får utveckling i SEK dvs NAV-kursen istället för % och då är det lättare att se hur NAV-kursen ändras beroende på hur fondens innehav utvecklas. 

Vi kan se tex under Covid så sjunk NAV-kursen från 450 ner till 333 SEK. 

Men ser vi på det långa perspektivet så kan vi se att fondens innehav (aktier) stiger i aktiekurs vilket gör att fondens NAV-kurs stiger och skapar fondens avkastning. 

Om vi tar ett exempel att du köpte för 5 000 000 kr i fonden för 5 år sedan. 

Vad händer när man säljer fondandelar varje år för en viss summa pengar. 


Så även fast vi har tagit ut 300 000 SEK per år så har NAV-kursen stigit sedan första köp vilket gör att även fast fondandelarna minskar iom sälj så stiger värdet på fonden från 5 000 000 sek i inköp till 8 263 334 sek 💰💥 fast vi tagit ut 1 500 000 sek under 5 år. 

Inte illa pinkat! 

Hoppas denna genomgång fick er att se 👀 skillnaden på ett annat sätt. 


2 kommentarer:

 1. Men vad händer om många ägare vill ha ut sina pengar ur fonden och fonden är liten? Finns en del fonder som är ganska små där ute...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa du jag har ingen aning. Har inte hört eller varit med om det men tror inte det är så vanligt att många väljer att gå ur samtidigt med stora belopp.

   Radera