måndag 27 februari 2023

Olika steg tills RE

Tjooh! 

Läste igår en intressant tweet om Aktiebyggarens ekonomiska master plan. Han själv har lagt ner ca 9,5 år på steg 1 och detta år inleder han steg 2. 


Jag har själv en liknande plan i min bok och även jag är i steg 1 (Pre RE)

Vad händer här? Har nyligen sålt (nästan) alla fonder och påbörjat uppbyggnaden av den nya utdelningsportföljen som jag inte riktigt vill rusa fram med men under tiden återinvesteras alla utdelningar. 

Steg 2 och steg 3 går lite in i varandra och för mig kommer detta att vara en kort period som innebär = primärt buffert spar i sparkonton med ränta men även lite nyköp och fortsatt återinvestera utdelning. Spelar även en stor roll om vi är i en bull eller bear market. Istället för att vara all in i aktier väljer jag att ha en buffert där pengarna inte kan sjunka i värde som aktier eller fonder i en bear market men inte heller växa lika mycket som i en bull marknad. 

När Steg 4 inleds om bara några år kommer jag ta utdelningar både från portföljen och företaget. Återinvestera utdelning är mera osäkert och beror på livsstilen. Resor kommer att kosta oss mest. Se min uttags tabell under fliken Pension 55. Här kan det kännas fint med buffertkontot om extra pengar behövs utöver utdelningarna. Vi har fått lära oss att utdelningar kan både sänkas ordentligt (Intel) men även dras tillbaka helt (Castellum). 

Steg 5 är faktiskt något som väldigt få pratar om. Jag har nämnt det några gånger förut i bloggen och har man inga barn som ärver så anser jag att steg 5 är självklar och att pengarna ska användas upp långt innan rullatorn levereras och ställs vid ytterdörren. Självklart kan man använda upp kapitalet även fast man har barn. Punkten 5 är just nu blank i min bok men beror på portföljstorlek men tanken är att viss del om kanske inte allt ska vidare till barnen. 

Steg 4 och 5 är det jag längtar oerhört mycket till och när jag tänker på det så pirrar det till i magen. Jag har så mycket framtida drömmar sparat i hårddisken och kan se oss i en husbil parkerad intill en vingård någonstans i Italien, Spanien eller på en blåsig strand där man kan ta fram brädan och surfa fram på vågorna. Promenera fram på gatorna och stanna till och spela lite backgammon med lokalbefolkningen sippandes på en god dryck och en cigarr. Ingen klocka eller kalender som stör utan man tar dagen som den kommer och äter när det behagas helst inbjuden hos någon ny bekant för dagen. Skuttar omkring med husbilen från stad till stad, land till land i egen takt och årstid. Ordet mañana kommer få en ny innebörd. 

Varför jag nämnt bloggen till Leva drömmen är just på grund av detta och jag lovar att jag kommer att leva drömmen deluxe om några år även fast jag redan gör det men på ett annat sätt vilket alla drömmer om när barnen vuxit upp och klarar sig själva. Det är då 2.0 startar..

Hur kommer du göra? Vet att det finns FIRE folk men ingen nämner något på varken twitter eller blog hur deras vardag eller drömmar ser ut. Kanske jag följer fel folk. Har ni några att reka? Är alla bara hemma och gör typ ingenting! Alla är vi olika men inget för mig. Jag vill resa så mycket jag bara hinner och uppleva allt nytt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar